logomamaninjashop

Надя Йорданова: Истинската ми страст е писането

Това чаровно момиче, което виждате на снимката, е най-известната инфармацка в България. :) Иначе казано това е блогърът Надя Йорданова от Infarmaciq.com, която не просто пише за козметика, ами прави на пух и прах всякакви митове, в които ни убеждават рекламите. Препоръчаха книгата й Как да избираме козметика в групата за наука и критично мислене, която следя, и веднага си казах, че Надя непременно трябва да ни гостува някой ден, защото е изключително интересна личност и има какво да ни разкаже. Иначе накратко за нея - възпитаник на математическа гимназия, магистър-фармацевт от випуск 2013 на Медицински университет - София, специализирала "Фармакология, токсикология и фармагнозия" в Хайделберг. Зададохме й няколко въпроса.

Най-ценното, което научихте от месеците в Хайделберг?

Осъзнах, че истинският труд на добрия специалист е 90% учене и трупане на опит и 10% препредаване на знанието на разбираем човешки език. Високомерието, арогантността и използването на непонятни изрази отблъсква хората и влошава доверието – най-важният капитал на медицинската професия. Това е огромен проблем за българското здравеопазване и съм се заклела да се боря с него!

 Освен това открих най-ценната дума в немския език: „Schloss” – замък. Сякаш няма селище в Германия без замък (Schloss) или крепост (Burg). Където и да попаднете в страната на Барбароса, попитайте: „Wo ist das Schloss?” („Къде е замъкът?“)... И се пригответе да ви секне дъхът от немската архитектура!

Както сама казвате, обичате да „разритвате кошера“. Какви рискове крие подобна страст?

Била съм заплашвана сериозно и често, но никога от високопоставени лица в козметична компания – българска или чужда. Обикновено става дума за нископоставени служители, които си позволяват това престъпление по Наказателния кодекс, без знанието и одобрението на мениджърите си. Някои от тях се преструват на недоволни мои клиентки, за да разклатят репутацията ми, но IP- и и-мейл адресите, които глупаво споделят, ги издават. Мислят си, че интернет им дава закрила и анонимност, но грешат. Когато прекалиха, предупредих агресорите, че ще се свържа с PR-отделите на фирмите им и с прокуратурата със скрийншотове. И с въпрос - „Фирмена политика ли е да се заплашват и тролят независими медии като моя блог?“ Злословието спираше веднага и никога не ми се е налагало да се оплаквам в полицията от някого. Козметичните компании са наясно, че неутралното мнение не бива да бъде нападано и че това е само в ущърб на фирмата. Най-грозните заплахи съм получавала от анонимници, включително и за киселина в лицето. Но моите инфармацки са като истинска армия – готови са да издирят заплашващия по IP и да свидетелстват срещу него в полицията. Сред читателките ми има дори следователи. Откакто започнах този блог, се чувствам, сякаш имам стотици скъпи приятелки, които не познавам лично. Правят ме много щастлива.

Колко лесно е в този бранш да се изкушиш да препоръчаш продукт?

Препоръчвам конкретни продукти непрекъснато, по молба на читателките ми. Ако става дума за ревю за облаги... Зависи колко ще се оставиш егото и алчността да те заслепят. Разбирам блогърките, които пишат в замяна на пари и продукти. В крайна сметка така получават козметика, която може би иначе не биха си позволили. Като фармацевт, консултант и автор аз обаче нямам нужда да получавам пари под масата от никого и тези блага не ме изкушават. Издателство "Софтпрес" е изключително коректно в плащанията си за книгата ми „Как да избираме козметика“. Тя стана светкавично бестселър и е в топ десет на най-продаваните книги в книжарница "Хеликон" още в седмицата на излизането си. Аз самата печеля добри суми от консултантската си дейност и получавам сериозни отстъпки за услуги (дизайн, фотография, IT-поддръжка) от момичета, които просто обожават това, което правя, и искат да застанат зад каузата. Става ми наистина неудобно. Но мацките ме убеждават, че го правят, за да има Инфармация. Желаят този сайт да се развива. Полезен е за тях и са готови да вложат усилия, за да ме улеснят. Помагат и за книгата и я препоръчват, споделят в социалните мрежи по-интензивно и от мен.

Няма сума, дрънкулка или гримче, които да ме накарат да рискувам загубата на това доверие и тези хора. Никога.

78f1938c7c29fbab23e26643785abe84 XL

Коя е най-опасната козметика?

Внесената отвън – поръчаната от Интернет, без произход, от неизвестна марка, за която не знам дали е минала през строгия контрол на ЕС. Веднъж попаднах онлайн на „100% натурален и био“ крем с лекарството метилпреднизолон в състава! Сигнализирах на Изпълнителната агенция на лекарствата веднага и сайтът бе спрян. Фалшивата козметика е моят най-голям враг и ако мога да я унищожа с блога си – ще го направя.

Къде в собствения ви рейтинг е българката – доколко се грижи за себе си, на каква козметика се доверява? Има ли традиции в това отношение у нас?

Уважавам българката неимоверно много. Боли ме сърцето, когато чувам как въз основа на няколко изключения, лансирани в медиите, истинската българка бива заклеймявана като неинтелигентна, алчна и парвеню. Познавам жените в тази страна по-добре от сценаристите на популярните риалити формати – работя с българки непрестанно. Те са мои клиентки, приятелки и партньорки. Наследницата на хан Аспарух е прагматична и разумна, но ако прецени, че по-скъп продукт си заслужава – ще го закупи. Не я винете, че изисква информация и убеждаване, преди да ви даде трудно спечелените си пари. Не е наивна и това дразни някои търговци, но проблемът не е неин. Единствената опасност за българката е, че при желанието си да пести, понякога е склонна да закупи фалшива козметика. Нещо, което застрашава здравето и живота ѝ, и за което предупреждавам непрекъснато.

Ще подкрепите ли популярното твърдение, че на кожата й трябва само сън и много вода? Изобщо как можем да й помогнем без да използваме козметика?

За съжаление не съм съгласна. Някои хормонални проблеми, генетични обусловености и други особености на нашата кожа просто не могат да бъдат адресирани само със сън и вода. Те са кубчета в основата на пирамидата – но не са единствените. А как бих искала да харча само за секси декоративни продукти и да замествам бялата козметика със сън, вода и здравословно хапване... Уви!

14711384 10208611137098195 4313267763688652892 o

Кои са вашите любими козметични процедури и как се грижите за себе си?

При такъв въпрос е много важно да се уточни въпросът „Кой съм аз?“. Имам предвид типа на моята кожа. Обяснила съм в книгата си как лесно можем да го определим. При мен - комбинирана и склонна към акне. Лицето ми не е идеално – получавам, макар и рядко, пъпчици и гнойни пустули от фактори извън моето влияние. Отразяват ми се зле стресът и замърсяването с фини прахови частици, особено в София. Ако имам важно интервю, можете да сте сигурни, че ще имам едно-две зачервявания по лицето точно за пред камерата. Преди се притеснявах – как козметичен консултант ще има пъпка на челото? Какво ще кажат хората? Но това не ме измъчва вече. Козметиката, която ползвам, ограничава моето акне до 1-2 миниатюрни точки, а не Наполеоновото Ватерлоо, което имах, преди да се образовам за грижата на кожата си. Все още имам някои малки белези по раменете, които бих могла да покажа, за да видите колко повлия правилният избор на козметика на акнето ми. Един вид свидетелство „преди“ и „след“. Ретиноидите, азелаиновата киселина и витамин С в комбинация с токоферол и AHA (алфа-хидроксикиселини) се грижат за моята кожа. От замърсяването се отървавам с тристъпковата корейска рутина с масло, почистващ продукт без сулфати и тоник с AHA. Задължително използвам поне 30 SPF и широкоспектърна UV-защита. Ходя на козметик за химичен пилинг и почистване на комедони. Избягвам солариума и не бих стъпила там! Гордея се с това, че не съм изкуствено перфектна, а поддържана.

Извън фармакологията и козметологията, кои са другите ви страсти?

Пак са свързани с фармацията - отчасти. По време на обучението си имах курс по лекарствена ботаника и съм научила много растения, които ползвам за лечение и като подправки. Совата е мое тотемно животно и съпругът ми ми е подарил няколко плюшени пернати философа, които заемат място вкъщи. Харесвам и стилните дрехи и обувки. Обичам да се чувствам секси и съм наясно, че има разлика между елегантната еротика и вулгарното излагане на плът. Истинската ми страст, преди фармацията, беше писането и този сърбеж в пръстите ми стана причина да се появи Инфармация. Печелила съм литературни награди за проза и поезия и се гордея с тях, колкото и с дипломата си. Радвам се, че успях да намеря канал за страстта си към перото, който да е свързан и с основната ми професия. Обичам да слушам и музика, като издирвам ретро парчета, изпаднали от цедката на времето и забравени от света. Имам вкус към джаз, поп, блус и рок.


Препоръчваме ви още:

Подвеждащи изрази в козметиката

С цвят на нежност

Само за момичета

Последно променена в Четвъртък, 30 Юли 2020 10:48

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам