logomamaninjashop

На Коледа мечтите се сбъдват

Това е историята на Ирина Коева, една от петдесетте хиляди майки, които всеки ден се борят и мечтаят да прегърнат своята рожба.

Какво е чувството да се бориш за дете и да имаш нужда от помощ от непознат?

 

Ние сме едно от многото семейства, които са минали или минават по този път. Ние сме вашите роднини, приятели, съседи, колеги. Ние сме 1 от над 50 000 такива семейства. За щастие, ние срещнахме нашия Ангел и чакаме своите чудеса (близнаци) около Коледа. Тази Коледа при нас сълзите няма да са от мъка, а от радост.

Но сега искам да ви разкажа за нашата история и едни прекрасни хора, без които тя нямаше да бъде реалност.

С моята половинка Марин се срещнахме, когато бяхме на 30 години. След няколко години съвместен живот решихме, че е дошъл моментът да увеличим нашето семейство. Бях на 33 години, всяка година ходех на профилактични гинекологични прегледи, никога не съм имала някакви заболявания или проблеми до момента, в който гинеколожката ми реши да ми пусне хормонални изследвания, заради нередовен цикъл. И така изследванията ми излязаха извън норма, бях насочена към неголяма ин витро клиника, с думите: „Те там инвитраджийте ги оправят хормоните, спокойно!”. Последва разговор по телефона с препоръчаната ми лекарка, която директно ми каза: „Няма смисъл да идвате на преглед, вие никога няма да можете да имате деца.”. Не пожелавам на никого да чуе тези думи, камо ли по телефона. Разбрах, че това не е моят лекар. Бях срещала информация за фондация „Майки за донорството” в социалните мрежи и по телевизията. Симпатизирах на тяхната дейност и дори съм се ядосвала, че нямам деца и не мога да бъда донор (едно от условията да бъдеш донор е да имаш дете). Но животът е колело. Завъртя се така, че аз имах нужда от донор. Имах нужда от майка-ангел, която да дари една клетка и да ми помогне да имаме дете. Тъй като имахме много познати с репродуктивни проблеми, които имат деца благодарение на д-р Стаменов, се насочих към него и болница „Надежда“.

Срещнахме се, разказах му историята ни, прегледа ме и с неземно спокойствие каза: „Ти ще имаш деца, по един или друг начин.”. Докторът поиска да пробваме със стимулация, но за съжаление, нищо не се получи. Имах си диагнозата „изчерпан яйчников резерв“ (просто съм се родила с по-малко яйцеклетки и те са се изчерпали по-рано). Няма яйцеклетка – няма бебе. В момента на прегледа с лошия резутат, докторът ми каза: „Винаги има вариант Б, ти ще имаш деца”. Въпреки лошата новина, ние излязохме от кабинета заредени с надеждата и увереността, която виждахме в неговите очи. Подадохме необходимите документи за донорско ин витро и започна нашето чакане. Един ден ми позвъниха с прекрасната вест, че има донор за нас, и че започваме опит.

Първи опит, голямо въодушевление, мечти и планове за бъдещето. Мина мечтаният трансфер и започна голямото чакане до теста. Това е период, в който започват да прескачат много мисли и въпроси в главата ти. Ще се получи ли? Всичко ли ще е наред? Каква ли е донорката? На този въпрос една вечер си седяхме с Марин и си отговорихме - „Със сигурност е добър човек.” Майка, която се е отделила от семейството си, за да ходи по процедури, отделя от времето си в днешния забързан живот, преминава през прегледи и изследвания, прави това напълно безвъзмездно и то за семейство, което никога не е виждала и няма да види. Съжалявам, но нямам достатъчно думи, с които да опиша тази жена. За съжаление, опитът ни беше неуспешен. За да стигнем до настоящия ни успех бяха нужни 6 опита.

По време на всички процедури и прегледи в болницата виждахме едни момичета рано-рано сутрин към 7 часа. Това бяха момичетата от Фондация „Майки за донорството“. Искам да представя поименно тези жени - Мариела Куртева, Виктория Георгиева и Валя Попова. Това са жени, посветени на каузата да помагат да се раждат деца, дълго мечтани и много чакани. Те всеки ден информират донорите за техните права, за самата процедура, през цялото време са в контакт с репродуктивните доктори, присъстват на прегледи и процедури свързани със самото донорство. Също така са в контакт и съдействат за всичко на рецепиентите. Тъй като ин витро процедурата с донорски материал не се поема от държавата, а се самофинансира, като един опит е в рамките от 5000 до 15000 лв., а голяма част от нуждаещите се двойки, са имали и други опити преди да стигнат до донорско ин витро, се сблъскват и с финансови затруднения. Фондацията организира набирането на средства за такива двойки, чрез онлайн базари и събития, не само в България, но и в Англия.

Това е нашият път до сбъдването на мечтата ни за дете. Трънлив, болезнен, но… с щастлив край. По пътя срещнахме прекрасни и добри хора, родиха се много бебета. Нашата история нямаше да има щастлив финал, ако не се бяхме срещнали с д-р Стаменов – човекът, за който думите не стигат, и с екипа на болница „Надежда“. Д.р Стаменов не ни остави, не се отказа от нас, не загуби надежда и страдаше с нас при неуспехите ни. Момичетата от Фондация „Майки за донорството“ - без тях нямаше да срещнем нашия ангел-донор. Този път го извървяхме заедно, ръка за ръка. Донорите на репродуктивен материал, хората, които помагат на такива семейства като нашето да имат деца. Всички роднини и приятели, които ни подкрепяха в тази борба.

И за финал, искам да кажа на всички борещи се за рожба семейства, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ, мечтите се сбъдват. Нашите ги очакваме около Коледа! 

9967117 l

Това е историята на само едно от 50 000 семейства, които всеки ден се борят и мечтаят да прегърнат своята рожба. Но за да се случи това, е необходимо да се намери донор на репродуктивен материал (сперма или яйцеклетка). И така минават много безсънни нощи, празници и молитви само с едничкото желание да се появи и твоят ангел.

Дни на донорството за пета поредна година


Фондация "Майки за донорството" в партньорство с МБАЛ „Надежда“ организират на 8-и, 9-и и 10-и декември „Дни на донорството 2017“. През тези дни донори, реципиенти, координатори на донорската програма у нас, както и водещи репродуктивни специалисти се срещат, запознават и обединяват около хуманната кауза за появата на нов живот.

„Дни на донорството 2017“ започват в петък 8-и декември. От 8 до 19 часа е организиран информационен кът и Благотворителен базар.

В събота и неделя (9-и и 10-и декември) събитието продължава като във времевия интервал от 10:30 - 13:00 часа е предвидена програма за деца с фокуси, театър, танци и появата на Дядо Коледа.
В последния от "Дни на донорството 2017" (неделя) в 16:00 часа ще бъдат изтеглени специалните коледни подаръци, които са жест към безвъзмездните донори по програмата на фондация „Майки за донорството“. Подаръци има и за пациентите:

- 3 ин витро процедури с донорска яйцеклетка
- 2 пакета "Раждане"
и още много други изненади за присъстващите.

 

За фондацията
Фондация „Майки за донорството“ е неправителствена организация с нестопанска цел. От май 2014-а година развива дейността си чрез обществено ангажирани информационни кампании, а година по-късно започва да набира средства за двойките с най-тежки репродуктивни проблеми у нас, които не подлежат на финансиране от Центъра за Асистирана репродукция и общинските ин витро програми, с изключение на специално разработената и активна от миналата година донорска програма на Столична община.

За година и половина Фондацията е финансирала изцяло 28 двойки с репродуктивни проблеми със сумата от 5 000 лв. за всяка двойка. Средствата са събрани основно от фейсбук базара на страницата на фондацията „Донорството е живот“. Родените деца на тези двойки към момента са 8, а още 4 са на път да се родят.

Всички двойки и бебета на фондация „Майки за донорството“ може да видите и в сайта www.maikizadonorstvo.com.

 

Препоръчваме ви още:

Да дариш живот

Празник за мечтатели с "Майки за донорството"

Безплатни прегледи за хора с репродуктивни проблеми

Последно променена в Сряда, 06 Декември 2017 16:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам