logomamaninjashop

Крещите ли на детето?

3 изпитани начина да спрете да го правите

Спомнете си какво сте почувствали, след като сте крещели на детето. Дори и да е имало основателен повод. От неприятния послевкус сигурно сте се почувствали неуютно. И чувството на срам от собствената ви несдържаност ви гложди все повече и повече с всяка изминала минута. Питате се не можеше ли да разрешите проблема по друг начин и си давате сметка, че си задавате този въпрос за стотен път. Как да се справите с емоциите и да овладеете справедливия си гняв?

1. Спрете навреме

Да, това е трудно. Но когато разберете, че се превръщате във вулкан, който всеки момент ще изригне, можете да кажете на детето, че ще поговорите с него след 5 минути и да излезете от стаята. Насаме със себе си, опитайте да потушите емоциите или да ги излеете (крещейки във възглавницата например). А най-добре е да трансформирате емоциите във физически действия – скачайте, клякайте, накъсайте лист хартия на парченца, направете 20 вдишвания и издишвания. Гневът ще си отиде и вие ще можете да се върнете безопасни при детето.

2. Научете се да забавяте гнева в себе си

Ако не ви се получи да излеете гнева в действия (или нямате желание да го правите) използвайте метода на визуализацията – той е много ефективен. Когато усетите, че сте на път да изригнете, си представете какво изражение на лицето ви вижда детето.

Аз понякога засилвам това усещане като си представям, че може би това е изражението, което детето ми ще запомни за цял живот. Много е отрезвяващо.

Друг много ефективен метод е да си представите, че някой непознат крещи на детето ви със същите думи, които се каните да използвате, нахвърляйки се върху него. Веднага ще разберете, че поводът за скандала е нищожен, а детето е малко беззащитно същество.

Пред други хора, особено важни за нас, ние не си позволяваме да крещим, не е ли така? Затова, ако ви разкъсва желание да изкрещите на детето, можете да си представите, че в другата стая е важният човек, който може да ви чуе. Гласът и емоциите от само себе си ще стихнат.

3. Включете на позитивна вълна

Кога крещим? Когато сме в стрес, когато сме уморени и сме имали повод за радост преди 100 години за последно… Познато ли ви е? Така расте стресът. Ако не ни достига положителна енергия, можем да вземем назаем от този, който може да ни я даде – тоест от своите деца. Но когато сме в състояние да изригнем, можем лесно да замърсим тази енергия с негативизма си.
За доброто на децата си, не бива да се довеждаме до състояние на смъртна умора, да общуваме с токсични хора, а да почиваме по-често, да си създаваме малки удоволствие (топъл душ, вана с ароматни соли, добра напитка, интересен филм и т.н.). Между другото, редовното физическо натоварване прави чудеса с характера и негативизма ни, с бонус – красива фигура.

Мъдрата Ърма Бомбек открива една потресаващо вярна закономерност – детето се нуждае от любовта ни най-много тогава, когато най-малко я заслужава. Това също може много да ни помогне.

 

Препоръчваме ви още:

Родителите също "прегарят"

5 фрази срещу детската истерия

Как се отглежда дете с труден характер - 10 съвета 

 

Автор: Анна Фанагорийска за kolobok.ua. За вас преведе Янка Петкова

 

Последно променена в Четвъртък, 15 Март 2018 09:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам