logomamaninjashop

Кражба чрез мобилни приложения

Игри и апликации за телефон могат да натрупат огромни суми за плащане. За този вид кражба алармират родители в социалните мрежи.

Свилен Делчев сподели във фейсбук изумлението си, когато получил сметка за телефона на сина си от близо 500 лв. Популярна телефонна игра за футбол, която детето инсталирало, се оказала мирър. Тя дублира името и външния вид на оригиналната апликация, но в действителност има скрит зловреден код, който изпраща скъпоструващи съобщения към сайтове за възрастни.

Телефонът на 9-годишното дете има родителски контрол и влизането в подобни сайтове е невъзможно, а инсталирането на приложения изисква одобрение.

Въпреки това смс-ите успели да се генерират, без да остават следа в телефона. Няма и получени обратни отчети за изпращане. Едва в разпечатката за плащане са видими телефоните, до които са изпращани платените съобщения, разказва Свилен Делчев и апелира:

Предупредете децата си, наблюдавайте игрите им..., за да не се окажете "ужилени" като мен...

След като публикува предупреждението в социалните мрежи, много родители се свързват с него и споделят, че се били жертви на подобни измами.

Експертите съветват да бъдете внимателни какви приложения инсталирате на телефона си и какви игри теглят децата ви. Да проверите настройките както на самите игри, така и методите за плащане в Google Play и особено плащането към трети лица.

Измамните приложения често изискват изпращането на смс за отказ от техни съобщения. Но изпращайки го, се оказвате абонирани за съвсем различна услуга и сметките започват да се трупат.

Покупките в приложенията са едни от най-често срещаните опасности за децата в интернет, след онлайн тормоза, изнудването и извличането на лични данни и данни за банкови карти на родителите.

Ето съветите на safenet за превенция, съобразно възрастта на децата:

3-5 години: Най-големият риск за малките деца са измамите в сайтове или приложения с игри. Те могат лесно да се подведат да кажат името или адреса си в мрежата, или пък да изпратят СМС на непознат номер, защото все още нямат изградено критично мислене за опасностите. Затова, най-добрата превенция, е споделено сърфиране с родител или по-възрастен роднина, който постепенно да им показва как да използват мрежата безопасно.

6-9 години: Въпреки че децата все още играят повече игри, отколкото да общуват или пазаруват онлайн, добре е да се въведат основните правила за безопасност като „Паролата е лична“ и „В интернет хората невинаги се представят за тези, които са“. Важно е, също така, да се припомни, че на компютъра, таблета и смартфона, могат да се инсталират програми и приложения само със съгласието на възрастните.

10-12 години: Тъй като повечето деца на тази възраст използват или разполагат с телефон или друго устройство, добре е да им се разясни какво представляват измамите и за какво да внимават, ако им се обади или пише непознат човек, с някакво искане. Добра идея е, също, да се насърчат децата да разгледат настройките, предпазващи от спам (нежелани съобщения, често рекламиращи продукти или услуги, които могат да съдържат вируси или да водят до други опасности), на имейл платформите.

13-15 години: Колкото по-големи стават децата, толкова повече отговорности поемат, като в това число влизат джобните пари и притежанието на лична карта. Тъй като на тази възраст младежите вече активно общуват и споделят с останалия сват, добре е да се говори с тях за евентуалните измами, свързани както с личните им данни, така и с доверието им. При възникнал проблем е много важно тийнейджърите да споделят с родителите си, за да се избегнат по-сериозни последствия.

16-18 години: Притежаването на лични документи, дебитна/кредитна карта и умения за онлайн пазаруване, са вече обичайна практика. Важно е, младите хора да знаят как да пазят данните си и да не се подлъгват при пазаруване. Добра идея е да се пазарува само от изпробвани сайтове с добър рейтинг в WOT или с добри отзиви от приятели, като в същото време, това да се осъществява съвместно с родител или възрастен. 

children 1931189 1280

Още по темата:

Мобилните игри за деца - гледната точка на един баща - разработчик

Онлайн защита за деца

Последно променена в Събота, 20 Юни 2020 09:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам