logomamaninjashop

Кажи ми какво гледаш и ще ти кажа какъв си

Автор: Мария Пеева

Покрай всички книжки, които постоянно купувам за децата и при всичкото ми желание те бъдат запалени читатели, не мога да пренебрегна един факт от живота. Те са дигитални деца. Обичат да получават информацията си дигитално, обичат филми, следят влогъри и видеоканали. И ако аз, като родител, си затварям очите за това, има огромен риск да потънат в един дигитален свят на ненужна и дори вредна информация, която вместо да ги обогатява, да им пълни малките умни главички с безсмислени неща. От друга страна пък колкото и да е полезна една информация, ако не е забавно поднесена, няма да впечатли особено поколението, което е свикнало да скролва с шеметна бързина и да подминава всичко, което не му грабне интереса още в първата секунда. И за да съм една достойна дигитализирана майка на дигиталните си деца, следя образователни сайтове, слушам образователни подкастове и гледам образователни канали.

Не знам дали сте попадали досега на Да Винчи, тв каналът, който днес ще ви препоръчам, но той е наистина единствен по рода си в начина, по който предлага истинско и качествено образование. Не само няма да се учудя, ами дори съм убедена, че един ден цялото образование на децата ще се осъществява посредством този и подобни на него канали или подкастове, и ролята на учителя ще бъде съвсем различна - той ще е по-скоро ментор и вдъхновител, а не лектор и изпитващ. Нещо повече, дори и днес, ако самата аз бях учител, щях да вкарам в класната стая и това съдържание, за да разнообразя учебния материал, който невинаги е достатъчно интересен. Но това, разбира се, е избор на учителя. Просто като родител осъзнавам колко е важно образованието да излезе извън класната стая, да бъде подкрепено с примери от реалния живот и да бъде истински интересно поднесено, за да подхрани природната любознателност на децата, вместо да я притъпява.

Няма да разкривам колко неща научих аз самата от този канал, защото ще ми стане малко неудобно, ако момчетата ми вземат, че прочетат това. Иска ми се да можех да кажа, че знам всички тези неща от училище, но уви не е така. Хубавото е, че сега ги научаваме заедно, а и можем да ги коментираме, да ги обсъждаме и дори да експериментираме, когато имаме възможност.

Мога да ви представя много рубрики по Да Винчи, но ще се спра накратко на тези, които вече са дублирани на български.

Операция “Ох!” - излъчва се в събота и неделя от 16.30. - Посветено е на медицината и биологията. Докторите близнаци Крис и Ксанд правят различни експерименти с човешкото тяло и показват технологиите в медицината, различни педиатрични случаи и как се лекуват на практика. Има експерименти, които могат да се направят и у дома. Няма да ви напомням тайната ми мечта някое от момчетата ми да стане лекар, ще кажа само, че интересът им към това шоу я поддържа жива.

bul opou 1080x1080

Уголемена наука - събота и неделя от 17 часа.  - Във всеки епизод Фил демонстрира и обяснява научен експеримент, който децата могат да направят у дома. После го прави и в голям мащаб, за да покаже как работи в живота.

Ужасна история - събота и неделя в 17,30 - Тази поредица е исторически абсолютно достоверна, но също така и ужасно забавна, а на моменти и ужасна наистина. Точно колкото трябва, за да запали децата по историята. (И родителите им). 

bul hohi 1080x1080

Знаеш ли как- събота и неделя в 18. Това шоу ни разкрива света чрез науката, като отделя фактите от измислицата и ни учи на много интересни неща за нас и света около нас. Идеално за младите физици, химици, биолози и бъдещи учени.

bul dykn 1080x1080

Надявам се скоро всички сериали по канала да бъдат дублирани. Програмата може да следвате във фейсбук и инстаграм. Ще се радвам да споделите и вашите впечатления кое шоу най-много допадна на детето ви, какви експерименти направихте у дома след това, какви въпроси ви зададе.

Препоръчваме ви още:

Как уча децата да взимат решения?

Последно променена в Събота, 07 Декември 2019 09:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам