logomamaninjashop

Към творците с любов

"Без труд таланта е само фойерверк: за миг ослепяваш, а след това нищо не остава." - Роже Мартен дю Гар

Не претендирам съветите ми да са най-меродавни, но ще споделя с най-добри чувства впечатленията си като клиент на много талантливи творци.

А вие може да ме допълните:)

В България има адски много талантливи хора! Ама наистина много!

Във Фейсбук може да откриете страници с прекрасни, ръчно сътворени неща.

От бижута, през чанти, сувенири, красоти от плат, до неща от рециклирани материали...

Буквално всичко!

Много често аз търся красиви ръчно изработени подаръци за моите приятели.

Така хем подкрепям творците, хем показвам лично отношение към приятелите си.

С какво се сблъсквам обаче и кои са нещата, които могат да ме откажат да си купя нещо, дори то много да ми харесва.

ЦЕНАТА

Не, не високата цена! А липсата на такава под продуктите в страниците.

Вианаги съм се чудила каква е причината да няма цени и за всеки един продукт трябва да пишеш ЛС или да питаш под самия продукт и да чакаш някой да ти отговори.

За мен това е супер неудобно.

От една страна неудобно физически от загубата на време. От друга страна неудобството, което изпитвам - под толкова красив, ръчно направен продукт да говоря за парите.

Давам пример: Често разглеждам от телефона. Ако под определена снимка с продукт, задам въпрос за цената, първо авторът може да се засегне (чела съм такива публикации, че вместо да напиша колко е красив продуктът, аз пиша с въпрос за неговата цена.). Второ, ако страницата е популярна, има много последователи и пишат много хора под снимките, понякога моят коментар бива видян след ден или два, а аз междувременно съм избрала друг подарък, защото или времето ме притиска, или нетърпението ми :)

Поради тази причина, предпочитам директна комуникация на ЛС.

Но, особено от телефона, за да покажа за кой точно продукт се интересувам, трябва да сваля снимката на телефона си и след това да я изпратя на твореца, за да покажа какво искам. И това за всеки продукт, ако се колебая между няколко. Често пъти съм от импулсивните купувачи. И смятам, че ако има цена, шансът да си поръчам нещото директно е много по-голям, отколкото ако трябва да чакам да ми отговорите каква е неговата цена. Дори тя да е висока, това няма да ме откаже!

Но наличието на конкретна сума ще спести както моето време да пиша и питам за всеки продукт по отделно, така и вашето време да отговаряте на купища подобни въпроси.

Другото неприятно усещане е, че много често, когато няма обявени цени на вашите творения, оставам с опасение за "цена според клиента". Това също ме отказва да поръчам.

Моя приятелка сподели, че често творците смятат, че високите цени, може да "изгонят" клиента.

Повярвайте ми, не е така! Ако клиентът не купи, не високата цена или вие сте причината. А просто неговата невъзможност в момента или по принцип.

Никога не съдете за клиентите си според своите собствени възможности.

Просто оценявайте труда си адекватно, според времето и усилията, които сте вложили в него! Ако вие се цените, ще ви оценят и клиентите и цената няма да ги изплаши!

ПРЕДСТАВЯНЕТО

Това как ще представите вашите продукти ви продава!

Звучи шантаво, но е факт! Може да сте супер талантлив и да правите шедьоври, но ако представянето на продукта не е направено както трябва, то тогава той няма да се визуализира в целия си блясък и намалява шансът да бъде продаден.

Продуктът трябва да се вижда добре, да е достатъчно ясен и най-вече цветовете да се доближават на 95% от реалните такива (оставям 5% на различните монитори и дисплеи). Всички използваме програми за обработка на изображения и знаем, че цветовете може да изглеждат много наситени и хубави. Но ако съм си поръчала ярко червена чанта, а получа ръждива такава, няма да съм доволна.

Да, ще мога да я върна, но това ще ми изгуби времето и някой лев за доставката до мен и обратно, ако са такива условията на продавача. И горчивият "вкус" остава.

Не представяйте продуктите си в колажи. Особено на различни стоки заедно.

Много по-често може да се получи недоразумение за избора на клиента.

Дали е описал своето ляво или вашето ляво докато е гледал и е избирал продукт от вашия колаж.

А когато снимките са единични, много по-лесно е да споделя кое искам да покажа на приятелите си, или да се похваля, че точно него съм си поръчала. :)

ОПИСАНИЕТО

Независимо какво продавате и колко е популярна вашата страница, показва отношение към вашите клиенти, ако към всяка снимка има някакво описание. Какъвто и да е текст.

Ако щете дори настроението, с което сте направили продукта или музиката, която ви е вдъхновила. Или защо сте избрали точно тези цветове.

Каквото и да е!

Само снимка стои "постно" и твърде не творческо, а само комерсиално.

ОТНОШЕНИЕТО

Ако някой ви е написал коментар, дори да е една дума "Красиво" - напишете му отговор, дори да е само една дума - "Благодаря!" :)

Не му изпращайте сърчице или вдигнат палец, или каквото и да е емотиконче.

Ако в момента нямате време, по-добре по-късно да отговорите, но не поставяйте само емотикони.

Покажете ми, че сте видели и оценили това, че харесвам и отличавам творбата ви.

Покажете ми отношение, както и аз показвам моето.

 

Автор: Ивелина Чолакова

 

Последно променена в Неделя, 02 Април 2017 08:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам