logomamaninjashop

Какво да не слагаме под елхата?

Децата ни имат какви ли не играчки, книги, дрехи. Не е лесно да ги изненадаш. Всички искаме подарената от нас вещ да ги зарадва и да не събира прах забравена някъде. Как да го постигнем и какво е по-добре да не слагаме под елхата?


До 3 години: без скъпи и сложни подаръци

Децата в тази възраст се впечатляват най-вече от атмосферата на радост, веселие, вълшебство, които ги обкръжават на Коледа. Подаръците все още не са им толкова важни. Всичко, което съпътства празника, се възприема като изненада, с огромна емоция и удоволствие. Елхата, ярките светлини, играчките по коледното дръвче, украсата на дома. Това, което радва мама и татко, радва и детето. То с желание се „включва“ в подготовката на празника.

Двегодишното дете не се нуждае от скъп и сложен подарък. Съвременните електронни играчки са твърде „натоварени“ със звуци, цветове и често имат превъзбуждащо въздействие върху децата. Добър избор са играчките от естествени материали, с природните им цветове, които са приятни и на пипане.

Прочетете и Игри и играчки

през втората година на детето

Можем да подарим нещо изработено от нас, малка кукла, която прилича на детето, мека играчка, която да му стане приятелче за сън и впоследствие да създаде още по-близки отношения с нея: да я храни, лекува, облича, разхожда.
Не е особено добра идея и да каним Дядо Коледа у дома, за да връчи подаръците на детето лично. В тази възраст хлапетата са чувствителни към присъствието на непознати, особено ако са огромни, с червена дреха и дълга брада. Та те се плашат и от клоуни! Рано е и за легендата за щедрия старец, който следи дали детето е послушно през годината, за да прецени заслужава ли подарък. Важно е мъничето да има усещане за вълшебство и вяра, че чудесата се случват. 

reindeer plush toy christmas concept 1320 864

От 3 до 7 години: сюжетно-ролевите игри са най-добрата идея

Децата в тази възраст с удоволствие „пишат“ писма на Дядо Коледа и се радват да се срещнат с него лично. Можем да започнем да пишем заедно писмо на стареца. Нека детето изброи желанията си – от братче или сестриче до последен модел конзола. Така ще разберем с какви мечти живее. И ще можем да изпълним едно от тези желания – най-исканото и финансово възможно за семейството ни.

Рано е за скъпи технологични играчки. В тази възраст децата не могат да ги използват по предназначение. Добра идея са многофункционалните: кукла, кола, конструктор, дървени кубчета, меки играчки, кухненско обзавеждане или комплект за „млади майстори“, нещо творческо.

Добър избор ли са играчките, които копират анимационни герои? Те предизвикват детето да възпроизвежда познати сюжети при игра, вместо да прояви собствената си фантазия. Но ако детето настоява за любимия си герой и това е голямата му мечта, няма да го увредим непоправимо, ако я изпълним. Просто ако има и други желания, може тактично да предпочетем тях.

В тази възраст децата се развиват чрез сюжетно-ролевите игри. Полезно и интересно им е да влизат в различни образи и ситуации, независимо дали става дума за игра на „магазин“ или полет до Марс. Много добра идея са костюмите и вещите, които могат да използват за превъплъщенията си. Хлапетата в тази възраст обожават това.

Вижте и Играта на играчките

От 4-5-годишна възраст вече може да се обсъждат желанията на детето. Ако то желае да има някаква играчка, само защото „другите имат същата“ или пък иска да се похвали в детската градина с придобивката си, можем да опитаме да преговаряме с него. Със сигурност съществуват и други начини да постигне желаното, да се хвалиш можеш не само с играчките си.

Прочетохте ли тази страхотна статия

за Коледното джудже?

Безспорно, важно е подаръкът да се хареса на детето, но не по-малко важно е да му помогнем да разбере по-добре своите желания. Няма смисъл да се втурваме да купуваме първото, за което е споменало. Детето трудно се ориентира сред голямо количество подаръци, чуди се към кое да посегне и да разгледа първо и в крайна сметка не успява да се наслади на всеки от тях. Две-три изненади са напълно достатъчни. Ако има още, можем да ги дадем в по-късен момент.

girl sitting on carpet playing with puppet 1153 2552

7-12 години: парите вече са подарък, но за домашни любимци е рано

Обикновено в училищна възраст много хлапета проявяват интерес към някакъв любимец – коте, куче, зайче…
Добре е да имаме предвид, че до 12-15 години детето няма да е в състояние само да се грижи за любимеца си и след първите дни на еуфория ще го възприема като досаден ангажимент. Така че ако все пак решите да му подарите домашен любимец, бъдете готови вие да се грижите за него.

Ако то има цял рафт енциклопедии, колекция от колички или кукли, не си струва да ги увеличаваме, само за да подарим нещо. Най-често новата, скъпа вещ се „изгубва“ в колекцията и интересът към нея отмира бързо.

Още по-лоша идея е да подаряваме нещо, което ние самите бихме искали да притежаваме. Мама е мечтала за къща за кукли в детството си – да подарим на дъщеричката. Твърде възможно е момиченцето да проявява по-силен интерес към конструкторите, колкото и странно да ни се струва това. Да се интересуваме от желанията на децата си е увлекателно, забавно и познавателно.

father and son playing with a toy car 23 2147615862

Парите, като подарък, могат да се дават на практика във всяка възраст. Децата отрано научават на какво са „способни“ те. Но ще трябва да преглътнем факта, че с тях са си купили 10 шоколада или някакви други лакомства. Тези пари вече са на детето и само то се разпорежда с тях. Иначе възниква ситуация на двоен стандарт – „Даваме ти пари, както пожела, но ще ги харчиш за нещо полезно. Ние имаме идея за какво.“

Да помислим - кои са най-приятните ни спомени от Коледа? Може би избирането на елхата, майсторенето на сурвачките, украсяването на дома или правенето на сладки с мама? Това са нещата, които ще зарадват и собственото ни дете, така ще му създадем усещане за празник. Щастливите мигове заедно са много по-ценни от количеството и стойността на подарените вещи.

 

Препоръчваме ви още:

Колко подаръка са нужни за щастие?

Коледно джудже

Две вълшебни детски книжки

Последно променена в Вторник, 12 Декември 2017 17:06

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам