logomamaninjashop

Какво да направиш, ако си преживял сексуално насилие

Преди да ти дадем съвет какво е важно да направиш, трябва да ти кажем, че случилото се с теб е едно от най-ужасните неща, които може да преживее човек. Но има как да продължиш напред.

Не искаме да те лъжем, че е лесно да се справиш с физическата болка и емоционалната травма. Ще трябва да мине време, да преживееш оздравителния период, да събереш сили и воля, преди отново да се почувстваш спокоен, сигурен и щастлив. Но не е невъзможно. Има много хора, които могат да ти помогнат – приятели, роднини, специалисти. Довери им се и не отказвай помощта им. Ти си жертва на престъпление и имаш нужда от подкрепа. Сам не можеш да се справиш с ужаса на насилието и да превъзмогнеш случилото се.

Първите ти стъпки

1. Опитай се да отидеш на място, където се чувстваш в безопасност. Нормално е да те е страх от всичко и от всеки, да нямаш доверие в никого. Най-вероятно си бил(а) излъган(а), предаден(а) и експлоатиран(а) от много близък човек. Може би дори си го обичал(а). Разбираемо е сега да не знаеш кой е твой приятел и кой враг. Бил(а) си в ръцете на престъпник, но знай, че все пак повечето хора не са такива. Помисли за място, на което би се чувствал(а) максимално добре, и отиди там.

2. Говори с някой, на когото имаш доверие – приятел или роднина. Колкото и да те е срам от това, което се е случило, и да предпочиташ никой никога да не разбира за него, важното е да разкажеш на някого какво си преживял(а). Ти не можеш да разсъждаваш трезво в момента, важно е да имаш до себе си някой, който да бъде твоя опора в дългото пътуване през възстановяването, осъзнаването и преследването на виновника за престъплението.

3. Знай, че ти не си виновен. Колкото и зле да се чувстваш, колкото и ужасни неща да са ти причинили, не е невъзможно, дори често се случва, да мислиш, че ти си виновен за всичко. Че с действията си, с думите си или по някакъв друг начин си предизвикал(a) или си заслужил(a) всичко това. Не, не и не. Не спирай да си повтаряш, че ти си жертва на престъпление. Виновен е извършителят. Независимо от обстоятелствата, независимо какви са били отношенията помежду ви, независимо от подробностите.

4. Потърси медицинска помощ. Колкото по-скоро отидеш в спешното отделение, толкова по-добре. Важно е да те прегледат за наранявания, сексуално предавани инфекции или евентуална бременност. Сигурно няма да ти е до това, още по-малко ще искаш някой да докосва или оглежда тялото ти. Разбираемо е. Но лекарите са едни от първите хора, които ще ти помогнат, и ще ти кажат какво е важно да направиш. Събери сили, намери близък човек, който да те придружи, и отиди на лекар.

 Вижте Кой може да пострада?


Твоите права и нашите задължения при сексуално насилие и експлоатация:

Знаем, че си преминал(a) през период от живота си, в който не си имал(a) контрол върху действията и тялото си. Друг е решавал вместо теб и ти е казвал какво да направиш. Това е в миналото. Сега е важно да знаеш, че ти имаш право да решаваш какво ще се случва. А всички ние, които сме около теб, трябва да уважаваме решенията ти.

Имаш право:

● Да прецениш на кого да кажеш за случилото се, а той е длъжен да се отнесе с теб с разбиране, уважение и достойнство.

● Да не казваш абсолютно всичко. Ти решаваш на кои въпроси да отговориш и кои детайли да разкриеш.

● Да запазиш личното си пространство и да не споделяш каква е сексуалната ти ориентация, сексуалната ти история или друга лична информация (включително дали си ХИВ-позитивен), както и дали имаш, или нямаш психични проблеми.

● Да запазиш конфиденциални разговорите ти с адвокат, медицинско лице или социален работник.

● Да избереш дали ще разкажеш на полицията, или не. Ти решаваш.

● Да бъдеш уважаван и да не бъдеш дискриминиран на база на раса, социален статус, пол или сексуална ориентация.

● Да говориш с адвокат или социален работник и те да присъстват на всички законови процедури, свързани с твоя случай.

● Да помолиш с теб винаги да има някой, на когото имаш доверие.

● Да получиш цялата информация и отговор на всичките ти въпроси, свързани с твоите изследвания, тестове, лечение, полицейски рапорти и съдебни дела.

 Вижте още Приятел, гадже или насилник


И преди всичко с теб трябва да се отнасят като с жертва на сексуално насилие и експлоатация, независимо какви са отношенията ти с човека, който е извършвал сексуално насилие върху теб или те е принуждавал правиш секс за пари, храна, подслон или нещо друго. Това означава, че дори той да е бил твой съпруг, любовник, гадже, да сте живели заедно или да сте имали друг вид връзка – това не прави престъплението по-малко, нито той е по-малко виновен.

Ако ти или твой познат станете жертва на сексуално насилие, не го крийте. Не се опитвайте да се справите сами и да чакате емоционалната и физическа болка да премине. Трябва да потърсите помощ. Тук ви разказваме как. А това са контактите на организации, които могат да ви дадат съвет и да ви помогнат:

Национална телефонна линия за деца: 116 111
​Гореща линия за пострадали от насилие​ на фондация Анимус​: 0800 186 76; 02/ 981 76 86
​Гореща телефонна линия ​​на фондация Център Надя: ​02/ 981 93 00
Телефон на асоциация Деметра в Бургас: 056/82 52 05
Горещи телефони на фондация Пулс в Перник: 076/60 10 10; 076/ 60 33 60
Национална мрежа за децата: 02/ 444 43 80
Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: 02/ 943 30 52; 02/ 943 37 10


Платформата за сексуално и здравно образование за тийнейджъри LoveGuide стартира нова кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години. Тя ще повиши знанията и уменията им как да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация. ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! е насочена и към всички, ангажирани с отглеждането на здрави, способни и щастливи младежи, а именно – родители, учители, директори, лекари и др. Кампанията си поставя за цел да постигне и разпознаваемост на проблема сексуално насилие и експлоатация сред широката общественост и да насочи вниманието към необходимостта от неговото решаване.

Какво да направиш, ако ти или твой приятел станете жертва на сексуално насилие или експлоатация – гледай в новия епизод на “По-добре недей”.


По-добре го направи! (По-добре недей, еп.4)

 

Препоръчваме ви още:

Сексуалното възпитание по света и у нас 
Децата и алкохолът 
Детската психична травма


Последно променена в Петък, 13 Октомври 2017 08:52

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам