logomamaninjashop

Как трябва да ходят на Витоша порядъчните граждани

Автор: Иво Иванов

Първо на първо, порядъчните граждани не ходят през уикенда на Витоша, а по молове. Да се катериш по чукарите при наличие на толкова много лъскави търговски центрове, предлагащи най-различни изгодни промоции и намаления, си е чиста чиста лудост и загуба на време. Да зарежеш приятната хладнина на климатиците и комфорта на ескалаторите и да се юрнеш да се потиш по баирите в тоя пек, или пък да те духа вятър и да мръзнеш – такива ексцесии не са за порядъчни граждани. Да не говорим колко неудобно се ходи на планина с обувки на токчета и платформи, или с джапанки. А на всичкото отгоре мобилният интернет на места се губи и оставаш offline, което е пълна диващина.

Ако все пак обаче, като порядъчни граждани, сте решили да практикувате планински туризъм, поради липса на нови супер оферти в моловете, трябва, разбира се, да правите това цивилизовано, както подобава на разумни люде. Най-подходящите маршрути са два - разходка около хижа Алеко или пикник на Дендрариума.

Тръгва се с колата по обяд или в ранния следобяд, за да може спокойно и бавно да се пътува нагоре в колона от автомобили на други порядъчни граждани. Навигацията е абсолютно задължителна, защото кой знае къде може да се озовете като отминете Драгалевци или Бояна, ако случайно се отделите от колоната! Планината е коварна и пълна с опасности! Не подценявайте риска!

Нормално е да е много оживено по обяд и трудно да намерите място за паркиране, когато пристигнете, затова паркирайте колата както и където ви е удобно – в планината важат същите правила за паркиране, както и в града. Заемането на едното платно за движение или паркирането на автобусна спирка е абсолютно допустимо – ами така е като тези от управата на природен парк Витоша не са се погрижили за достатъчно паркоместа, това е направо възмутително!

Да отскочим до Витоша

40224869 231052780909215 1723536583082115072 n

Когато стигнете хижа Алеко, направете с умерено темпо един преход по алеята до „Лалето“ и обратно. Не си забравяйте електронния крачкомер, защото ще навъртите около километър минимум. После можете с гордост да споделите резултатите си във фейсбук.
Ако сте с деца, не пропускайте периодично да им подвиквате да не тичат и да не се катерят, защото ще се изпотят и ще паднат или, недай си Боже, и двете – по този начин демонстрирате пред другите туристи, че сте отговорни родители. Разбира се, не е необходимо децата наистина да се вслушват в съветите ви и да ги спазват. Или въобще да ви чуват. Важното е да създавате подходящия звуков фон на загрижен родител и околните да го чуват. Така всички се чувстват много по-комфортно.

Ако сте с йоркширец, добре би било да е облечен в подходящо за сезона елече, защото горе понякога духа. Ако сте с необуздан джак ръсел, който лае по туристите и скача върху тях, го сгълчавайте от време на време да престане, като имитирате сконфузена усмивка. То ако тръгнете да се извинявате на всички, къде ще му излезе краят!

Можете да правите кратки паузи за цигара на по-равните участъци. Избягвайте пренатоварване и задъхване. Като цяло този маршрут е сравнително равен и е подходящ за високи токове или за джапанки. Моите наблюдения показват, че може да се измине успешно и с високи над коленете ботуши на ток. Преходът отнема около час-час и половина, което си е оптималното време за планински туризъм.

При първа възможност задължително си направете много селфита за Фейсбук и Инстаграм с хаштаг #малконапланина. Кой ще ви повярва, че сте ходили на планина, ако не сте постнали веднага снимки във фейса?! Внимавайте все пак зад вас да се виждат борове и морени, а не пейките на заведението, в което обядвате.

След този планински преход вече сте изгорили доста калории и сте се надишали обилно с кислород, така че с чиста съвест можете да се подкрепите в някое от заведенията наоколо. От чистия въздух се огладнява, така че диетична тройка кебапчета с гарнитура, 2 бири и ашуре за десерт (за да спазим планинската туристическа традиция) ще ви се отразят изключително здравословно. След обяда е време за цигарка и кафе с изглед към планината. После лек преход до паркинга, за да ви се смели храната и се връщате по живо-по здраво в София, следвайки колоната от автомобили и навигацията.

Най-хубавото време на годината

40355656 320758925156387 37071202761572352 n

Ако сте избрали варианта с пикник край Дендрариума, трябва да сте оборудвани с екипировка за пикник, която да разхвърляте обилно по поляната. Не се притеснявайте, ако навлизате в територията на съседите по пикник - те са свикнали, по принцип порядъчните граждани правят така – настаняват се максимално близо до настанилите се преди тях.

При пикника са важни някои основни правила:

 - носете си достатъчно мощни колони, за да може музиката ви да се чува по-силно от музиката на съседите;

- запалете огъня за скарата на такова място, че пушекът да отива предимно към съседите;

- комуникирайте си на висок глас – „къде остави биратааааа“, „готови ли са пържолитееее“, „взе ли лууук“, „къде са децатаааа“. Това отчасти се налага заради силната музика, а и за да надвикате другите съседи, дошли също като вас на тишина и чист въздух сред природата;

 - след пикника не си правете труда да събирате боклуците – прието е порядъчните граждани да ги оставят на място. Следващия път няма да отидете на пикник на същото място, я!

Препоръчително е да се придържате само към тези два маршрута и да избягвате всякакви други, защото са крайно рискови и опасни.
Първо, другите маршрути са стръмни и каменисти и рискувате да си счупите ток още в началото на пътеката. Ако не и крак. Освен това дишането се ускорява и това прави пушенето много трудно, да не кажаем невъзможно, а пресеченият терен налага да си гледате непрекъснато в краката и това силно затруднява всякакви операции с мобилния телефон по време на изкачването.
Второ, често са мокри и кални и целият ви планински аутфит ще се изцапа.

Трето, по тях се движат съмнителни леко облечени и запотени типове, които нищо чудно да са се качили дотам пеша, без автомобил! Представяте ли си! Да не говорим, че някои от тях дори тичат по пътеката или карат колело!
Крайно безобразно, екстремно и нецивилизовано поведение.
Не е хубаво децата ви да виждат такива примери.
Порядъчните граждани не правят така, а всички ние искаме да възпитаме едни цивилизовани и порядъчни граждани, а не диваци, нали така?


Прочетохте ли

Туристическо лято 2050 - България

Последно променена в Вторник, 28 Август 2018 21:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам