logomamaninjashop

Как да отгледаме творец

Както е казал Айнщайн: „Въображението е много по-важно от знанието.“

Тази теория е относително вярна, затова наблягаме на въображението в нашата програма за училищна готовност.

Screen Shot 2019 12 09 at 7.07.52

Децата с развито въображение често гледат на света от една по-привлекателна и ярка гледна точка. Това им помага да имат пламенно детство и им позволява да се превърнат в творчески и предприемчив възрастен, способен да решава проблеми и да преследва успеха.

Развиването на въображението трябва да започне още от ранна детска възраст.

Играта е ключа към въображението!

Ако прекарват часове пред компютъра, гледайки телевизия или играейки видео игри, те стават пасивни участници във въображението на някой друг, вместо да имат времето да създадат свои необятни светове. Предоставяте ли на децата си достатъчно възможности за по-градивния вид игра?

Ако те тренират футбол, балет, тенис, карете и гимнастика, то те получават чудесна възможност да развият своите умения. Но в спорта имат малка или никаква възможност да използват творчеството и въображението си, за да решат как да използват свободното си време, какъв свят да построят, коя фантазия да изследват.

Как да насърчим креативността

Когато разглеждаме основните умения, които децата ни трябва да притежават, за да успяват в своя академичен път, ние акцентираме предимно върху основните неща: говорене, четене, писане, броене. Много родители вярвят, че творчеството е присъща способност на определени хора с необичайни таланти. Всъщност това далеч не е така – творчеството няма нищо общо с артистичните или музикални таланти. Това е начин на мислене и изразяване. Тук става въпрос за откриването и създаването на нови неща, които ни помагат да използваме въображението и изобретателността си.

В децата е вродено да са новатори с ярко въображение и уникален начин на самоизразяване. 

От най-ранна възраст те упражняват способност да оспорват, разпитват и откриват. В стремежа си към нови идеи те държат умовете и сърцата си отворени, експериментират с идеи и изграждат връзки. Децата успяват  да видят нещата в нова светлина, да намерят проблем, за който никой от нас възрастните дори не подозира, че съществува, и да стигнат до необичайно, но ефективно решение.

Всяко дете се ражда творец с въображение, но тази способност може да бъде възпрепятствана, ако децата нямат място за развитие на въображението и освобождаване на творческата си енергия.Творческите дейности за децата са безкрайни. Колкото по-разнообразно е ежедневието им, толкова по-широк е спектъра на въображението им.

Насърчаването на децата да изпробват нови неща и идеи е решаващ фактор за техния интелектуален, физически и емоционален растеж. Всичко, което децата изпитват и изследват за себе си, влияе върху тяхното по-нататъшно развитие.

Емоционално развитие:

По-малките деца могат да използват различните видове изкуства и играчки, за да изразят своите мисли, които все още не са в състояние да споделят устно.

Дейности като изкуства и занаяти позволяват на децата да се гордеят с постиженията си, изграждайки увереност в това, което правят.

Това е и път за изграждане на емоционалната интелигентност у децата, която може да се превърне в силно предимство в развитието на детето.

Социално развитие:

Когато са заедно в социална среда, децата се учат да споделят и взаимодействат помежду си. Това са основни аспекти на социалнoто развитие. Пеенето, танцуването и драматичните „постановки“ предполагат развитие на незаменими социални умения, като комуникация, съчувствие и уважение.

Докато децата развиват своята артистичност и придобиват умения за създаване на визуално изкуство, те развиват и своята способност да съчетават прости форми и фигури със съзнателно моделиране.

Лесни начини да насърчим творчеството у децата си

  • Насърчавайте любопитството и търсенето на отговори. Един от най-добрите начини, по който родителите могат да отговорят на въпросите на детето си, е: „Не знам! Как можем да намерим отговора?“.
  • Не вцепенявайте творчестото на децата си с прекалено много играчки. Предварително сглобените играчки ограбват децата от шанса да мислят и създават сами.
  • Оценявайте различните идеи и мнения. Насърчавайте мисленето им като казвате например: „Каква добра идея! Досега не съм се сещал/а, искаш ли да го изпробваме?“
  • Насърчавайте изследването на различните аспекти от живота, което децата ви правят с всяко тяхно действие.
  • Избягвайте пренебрежителното отношение и засрамването на деца, които експериментират на принципа „проба-грешка“. Насърчавайте разумния риск, който подхранва творчеството.
  • Стимулирайте въображаемата и независимата мисъл на детето, като поставяте въпроси. Например, когато правите нещо заедно, избягвайте да казвате на детето какво точно да прави. Вместо това поставете проблема пред него и му позволете да стигне само до решението му.
  • Избягвайте перфекционизма. Не отменяйте детето в правенето на проект, защото можете по-добре и по-бързо, както и не довършвайте вече направения проект, за да бъде според вас перфектен.
  • Избягвайте ползването на обезкуражаващи фрази и негативност. „Не, това не се прави така, чакай да ти покажа!“, „Това никога няма да работи.“, „Не можеш ли да направиш нещо правилно?“.
  • Показвайте уважение към творческия процес и усилията, които детето влага в него. Окачете произведенията на децата си на хладилника, за да стимулирате увереност в техните способности.
  • Насърчавайте доброто настроение. Той помага на децата да се радват на творческата си интелигентност.
  • Улеснявайте играта им, не я диктувайте. Децата получават голям стимул, когато родители им седнат на пода, за да си играят с тях. Не забравяйте, че по време на игра вие сте в отбор с детето си, а не сте треньорът.
  • Играйте игри, които могат да имат различни отговори. Играйте игри с думи. Например измислете заедно начин да си построите къща на Луната. Или измислете нови и най-различни приложения на лъжицата.
  • Играйте на асоциации.
  • Играйте игри за умствена гимнастика. Разтегнете детското въображение с игра на аналогии. Например какво е общото между бухала и часовника? Ами между котката и компютъра?

За тази статия благодарим на обучение „Когнитивна Азбука“, чиято дейност е:

  • Изцяло съобразена със спецификата на детското развитие във възрастта 5-9 години.
  • Развива всички аспекти на познавателните способности на детето.
  • Заимствани са принципите на метода „Монтесори“ - Детето и неговите нужди са водещи.
  • Подходът е индивидуален.
  • Игрова и забавна среда, стимулираща интелектуалното и емоционалното развитие.
  • Screen Shot 2019 12 04 at 14.37.22

Препоръчваме ви и тези статии от "Когнитивна азбука": 

7 начина да изострим паметта на детето 

6 житейски умения за сигурен успех

Последно променена в Понеделник, 09 Декември 2019 07:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам