logomamaninjashop

Извънкласното обучение и методите на преподаване за по-добри резултати

Автор: Силвия Митова/Силата е в теб

Училището започна и децата се гмурват в света на познанието. Заедно с него идва и въпросът къде и как децата ни трябва да се подготвят за училище. Родителите трескаво търсят решения. Важните въпроси за избор се свързани с това какви са характерът и особеностите на нашето дете и какви методи на обучение и самоподготовка са подходящи за него.

От няколко години вече се говори и работи по иновативни методи на обучение, организират се различни школи и обучени специалисти разработват програми, чрез които да помогнат на децата да усвояват по-лесно и интуитивно материала в училище.

Специално за извънкласното обучение и подготовка за училище е важно да преценим каква да е формата, дали нашето дете да продължи самоподготовката си в училище и или да подберем място, където да допълним усвояването на материала и да намерим преподаватели и възпитатели с индивидуален подход.

Специалистите напомнят, че децата трябва да се адаптират добре към училищната система, пълноценно за тях е да работят в по-малки групи и да имат възможност да учат чрез специално и целенасочено организирани ситуации и взаимодействия. Така чрез преживяване и осъзнаване на своите чувства и емоции придобиват различни знания и умения. При интерактивните методи на обучение ученето се реализира чрез действия, в които са включени децата, така по-ефективно усвояват материала.

Игровите методи на обучение са много успешни и близки до възприятията на децата. Вече се налагат и в нашата система на обучение. Това са форми, за които са необходими материали, пространство и подход от страна учителя. Игровите методи се реализират като се осъществява активен диалог между децата, както и между децата и учителите. Тези игрови форми са ефективни и се реализират при сформиране по-малки групи и в подходяща обстановка.

Къде да запишем детето?

silata

 

Нека се замислим какво е добре за нашите деца, като обмислим някои от принципите на диалога в обучението.

Това, което слушам, го забравям.

Това, което слушам и наблюдавам, го запомням донякъде.

Това, което слушам, наблюдавам и за което задавам въпроси и го обсъждам с някой друг, започвам  да го разбирам.

Това, което слушам, наблюдавам, дискутирам и правя, ми позволява да придобивам знания и умения.

Това, на което уча другите, ме прави майстор.

Диалогът е полезен като се осъществява интерактивно, и при равноправие и активност на участниците. Това са занимания и подходи, които е добре да търсим при подготовката за училище, защото тогава има време за провеждане на специално подготвени диалози и ситуации.

Поощряването на креативното мислене е друг търсен иновативен метод. Той е един от начините да се дава възможност на децата да се изявяват и да търсят решения по нетрадиционен, асоциативен и творчески начин на мислене. Така се развива креативното и изобретателно мислене и използването на различни образци и търсенето на разнообразие във визията и решенията. Поставянето на децата в привлекателна обкръжаваща ги учебна среда им дава възможност да развихрят своята инициативност и въображение. Стимулирането на креативното мислене се провокира и чрез постигане на умерения баланс между лидерството на учителя и инициативността на ученика. Доказано е, че този умерен модел на общуване е определящ за пълноценното взаимодействие и постигане на по-високи резултати в усвояването на знания. Това се постига чрез участие на децата в различни арт работилници, творческо писане, решаването на математически задачи по различен и увлекателен начин, както и чрез конструиране, програмиране, пеене и рисуване, съобразено с различните възрасти на децата.

Как в Англия стимулират децата да четат

silata2

Посредством даване на примери и демонстрирането на полезността на професиите или ролите им  в обществото се създават своеобразни мотиватори за усвояване на повече знания и умения при децата. Чрез разкриване на същността и значението на професиите могат да се запалят  интересите на учениците и те да мислят и мечтаят за това какви искат да станат като пораснат, с какво искат да са полезни и как могат да го постигнат.

Да бъдат социално интелигентни и да се справят в различни ситуации; да бъдат добри хора с осъзнати чувства и емоции са качества, които могат децата могат да учат както от нас родителите, така и в училище и извънкласните форми на обучение.

Да ги научим на най-доброто и да намерим най-подходящата среда за обучение и извънкласна подготовка е трудна задача. Едно е сигурно - че добрият баланс от традиционното образование и използването на иновативни методи на обучение е от значение. Уважението на дългогодишните преподаватели и използването на интерактивните методи на преподаване са въпроси, които има смисъл да се обмислят и потърсят както в училищната среда, така и в извънкласните занимания в школи и занимални, които имат индивидуален подход и адаптират методите на обучение според нуждите на децата.

Затова е важна уютната домашна атмосфера и свободното пространство, особено в зимните дни на учебната година. Важни са и уменията на учителите да общуват с децата и през свободното време на теми, които ги вълнуват. Тези учители е добре да коментират образователни филмчета, да четат интересни и забавни книги, да пишат, рисуват и разсъждават заедно с децата на теми, близки до възрастта им.

Ако успеем да намерим такава среда и учители, то децата ще бъдат изпълнени с вълнения и емоции от времето, което са прекарали в часовете и след училище, и неминуемо ще имат желание да учат, споделят и да бъдат добри и постигащи.

Още за творческия подход в обучението на децата можете да прочете тук.


Препоръчваме ви:

Австралийско училище като Дисниленд

Кога ще тръгнем по "западния" коридор в образованието

Образова ли ни образованието?

 

 

Последно променена в Вторник, 02 Октомври 2018 09:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам