logomamaninjashop

И Европа изкрещя

Автор: Янка Петкова

В разгара на протестите на майките на деца с увреждания и искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов бе публикуван докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказания на Съвета на Европа.

Както се казва – и Европа изкрещя.

Докладът е оповестен във вторник, според МедиаПул. Членовете на комитета са потресени от условията в някои домове за хора с психична и умствена изостаналост у нас. Едва ли има по-подходящо време да се каже истината за тези „институции“, защото такава би могла да бъде и съдбата на децата, чиито майки протестират сега. Ако някой все още се съмнява в справедливостта на исканията им, може да се запознае с изводите на комисията, посетила някои от домовете. В тях са настанени хора, за които няма кой да се грижи – близките им са починали или просто са изоставени. Каквито и да са причините, те вегетират в мизерия, жертви са на нечовешко отношение, напълно забравени от държавата.

Система, зачената в грях

vivi2

Всъщност комитетът установява факти, с които институциите у нас отдавна са запознати. Просто не им се занимава с "човекоподобни", а и те не са в състояние да защитят правата си на нормално съществуване. Картината, която виждат пратениците на Съвета на Европа, не ни изненадва – пациенти, накацани от мухи, които живеят сред собствените си изпражнения. Заключени, забравени, без никаква възможност за човешки контакт.

Сред посетените места са домовете за хора с психични разстройства в Твърдица и Радовец, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Батошево, Качулка и Радовец. Шокирани от видяното, европратениците констатират, че тези хора са „изоставени от държавата, която се проваля в опитите си да им осигури нормален човешки контакт, комфорт, грижа и подкрепа, от които имат нужда, както и достойнството, което заслужават.“

Коридорите на властта и майките

e78b6e4955151aa3823cbab8d711db2b XL

В доклада се посочва и че персоналът в тези институции е в подобно положение, защото няма финансиране и подкрепа от държавата. Членовете на европейската делегация са озадачени например, че в психиатричната болница в Раднево са назначени за санитари хора, които са с психични заболявания. Според становището на комитета това е недопустимо. В заключението се препоръчва да бъдат взети спешни мерки, за да се решат проблемите с недостига на медицински състав в тези институции.

Показателно е, че с проблема се занимава Комитетът за изтезанията към Съвета на Европа.

Всъщност дори условията в затворите ни са по-добри от тези в описаните домове за хора с умствена и психична изостаналост.

България е страна, подписала Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказания. Като такава, подлежи на мониторинг от Европейския комитет, създаден да обслужва тази конвенция. Това само по себе си нищо не означава, защото страната ни е ратифицирала и Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, но години наред управляващите упорито се съпротивляват на превеждането на собственото ни законодателство в синхрон с изискванията й – нещо, за което майките на деца с увреждания настояват от години.

Сега имаме доклад, който доказва безотговорното отношение на държавата към хората с увреждания. Официално.

Отивам на протест. Първият ми от 30 години...

7149ce625bf696ea5464d4d10b04ccd1 XL

Каква би трябвало да е реакцията на институциите? Те са длъжни да докладват на Съвета на Европа какво ще предприемат, за да бъдат елиминирани порочните практики – с конкретни мерки, посочени в официален отговор.

Опитът досега показва, че обикновено министерствата, които имат отношение към сигналите, изготвят списък със задачи, които уж ще изпълнят. Последните такива са публикувани през 2015-а година, когато същият комитет е посетил затворите и арестите у нас. Въпреки оповестените в тогавашния отговор до Съвета на Европа „мероприятия“, особена промяна на ситуацията в местата за лишаване от свобода няма.

Така ще е и с домовете на ужасите, които принудиха Комисията да „изкрещи“.

Има ли още някой, който не е разбрал защо протестират майките на деца с увреждания? Защото в Европа вече разбраха.


Основна снимка: www.coe.int


Прочетохте ли:

Майките, от които нищо не зависи

За Валери и Креслите

Системата сме самите ние

 

Последно променена в Сряда, 24 Октомври 2018 13:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам