logomamaninjashop

Гамени в метрото

Автор: Мария Пеева

Мая е майка на едно усмихнато, чаровно и възпитано 14-годишно момче. Познаваме се покрай общи приятели и обикновено се виждаме на рождените дни на децата. Когато ми писа тази сутрин, очаквах да е по някой забавен повод, свързан с момчетата и направо се потресох от историята й. С нейно позволение я споделям с вас, за да достигне до повече хора и да се алармира обществеността. Освен това очаквам и адекватни мерки от Метрополитен ЕАД, които са уведомени писмено за инцидента.

Действието се развива в квартал „Младост“, скъп столичен квартал, в който цената на жилищата минава 1000 евро на квадратен метър и вече доближава тези в „Лозенец“ и центъра. Освен това се случва посред бял ден, не в малките часове на нощта. И на всичкото отгоре е в метростанция, където се очаква да има охрана, служители, да не говорим, че е пълно с хора.  И в този хубав квартал, в метростанция Младост 2 „Александър Малинов“ две момчета нападат и ограбват дете посред бял ден, пред очите на всички граждани в метрото, без да се намеси служител, нито охрана. Слава богу, една жена ги е спряла, преди да има и по-тежки последици. Синът на Мая все още е в шок от случилото се, от наглостта на нападателите, които са деца също като него, и от липсата на реакция и безучастието на повечето хора. Искам някой да ми каже как да очакваме децата ни да чувстват ангажимент и отговорност към това общество, когато обществото не ги защитава и няма отговорност към тях?

Мая написа това писмо до „Метрополитен“ с надеждата да вземат мерки и да проверят записите от камерите, за да бъдат заловени гамените, а също така и да се обърне внимание на охраната да следи за подобни прояви и да се намесва адекватно.

На непознатата жена, която е спасила детето, майката благодари от цялото си сърце! Ако тази статия достигне до нея, моля да ни пише на всяка цена! Искам да се запозная с нея и да й стисна ръката. Защото моят 14-годишен син също пътува с метро редовно и можеше да е той. Можеше и да е вашето дете, и всяко друго.

Призовавам „Метрополитен“ да предостави на медиите записа от камерите, за да бъдат идентифицирани извършителите на нападението. И не, няма да искаме публичен линч, защото те също са деца, но ще настояваме с тях да се работи, за да не се превърнат някой ден от квартални гаменчета в престъпници и убийци.

Ето и писмото на Мая:

Уважаеми господа,
Пиша Ви обезпокоена от случилото се с моя 14-годишен син тази вечер на станцията Александър Малинов в Младост 2.
Към 19:30 ч. на 20.09.17 синът ми се отправя сам по бул. „Свети Киприян“ към станция „Александър Малинов“ в посока Младост 1, където имах среща с него, за да ходим заедно на рожден ден на негов приятел. След като той се забави повече от нормалното, го открих силно разстроен на мобилния му телефон, споделяйки ми, че е бил нападнат и ограбен от две момчета. Когато дойде на срещата ни, синът ми беше много изплашен и ми разказа следното:
При влизането в Метрото на станция „Александър Малинов“ той бил пресрещнат от две момчета - едното дребно, на възраст около 11 години, другото - високо и мускулесто момче на възраст 15-16 год. Малкото момче попитало сина ми колко е часът и когато синът ми отговорил, поглеждайки часовника си, малкото момче поискало да види колко часа показва мобилният му телефон. Синът ми съобразил ситуацията и не показал телефона си, продължавайки към метростанцията.

При влизане в метрото обаче, изваждайки портфейла си с картата за пътуване, малкото момче започнало да го блъска и му взело портфейла. Синът ми се опитал да потърси помощ, но не видял никого на касата (твърди, че там не е имало служител), нито открил охрана наоколо. Хората в близост гледали, но никой не се опитал да помогне. Малкото момче продължило да бута сина ми, а голямото момче стояло до тях и се смеело. За щастие се намесила случайно преминаваща жена, която защитила сина ми и накарала момчетата да му върнат портфейла, междувременно изпразнен от момчетата. Щетата е минимална - взети са само 7 лв. и стотинки (на практика цялото съдържание на портфейла), но уплахата, липсата на защита от служителите на реда и агресията са ужасни и недопустими както за сина ни, така и за нас, като негови родители.

Случилото се поражда възмущение и страх да пускаме децата си да пътуват сами в градския транспорт. Допустимо ли е в такъв час да няма служител на касата, както и охрана? Разполагате ли с камери, които да са заснели нападението и каква е гаранцията, че това няма да се повтори отново със сина ни, с по-малкия му брат или друго дете? В началото на учебната година все повече родители се опитват да научат децата си на самостоятелно ползване на градския транспорт, как да ги предпазим от подобна или още по-страшна агресия? Споделям преживяното с болка, изразявайки гражданската си позиция и с цялата си родителска загриженост...

Благодаря на непознатата жена, която е защитила сина ми и жалко за всички безучастни наблюдатели...

Моля за Вашия отговор относно реда за охраняване на метрото и наличието на служители на реда и касиери, както и камери, с които е възможно проследяването на подобни случаи.

Темата би била актуална за доста медии и форуми, като желанието ми е единствено да помогна на сина си и всички деца и родители при избягване и предпазване от агресия.
В очакване на Вашия отговор оставам на линия при нужда от допълнителни въпроси.

Мая Т. (Метрополитен разполага с данни за контакт с Мая, но по обясними причини не ги пускам тук, за да не се травмира детето допълнително. То все още е достатъчно шокирано.)

Присъединявам се към призива на Мая за строги мерки за безопасност в метрото и градския транспорт, и за ангажираност на обществото за сигурността на децата ни.

Това са децата ни, за бога! Как може да извръщаме поглед встрани?


Препоръчваме ви още:

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

Палачите, в които превръщаме децата си 
Пет неща, които НЕ е добре да правите, ако детето ви е жертва на насилие 
Детето-жертва

 

Последно променена в Четвъртък, 21 Септември 2017 16:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам