logomamaninjashop

Фритери с тиквички, сирене и босилек

Рецепта на Гергана Георгиева

Солените палачинки са популярно, лесно и здравословно ястие. Известни са под множество наименования – фритери, палачинки, рьощи. За направата им обикновено са нужни яйца и брашно, но оттук нататък всички комбинации са позволени. Като основа може да се използват тиквички, но също така моркови и картофи. Вкусът се разнообразява с различни сирена – рикота, извара, сирене, пармезан, както и със свежи подправки – магданоз, босилек, мента, див лук. Аз предпочитам тази рецепта и често сменям босилека с мента. Вкусът е лек, деликатен, ароматен и нежно гали сетивата.

 

ПРОДУКТИ 

1 тиквичка
200 г сирене без лактоза
2 яйца
4 с.л. брашно от елда
1⁄2 ч.л. бакпулвер
шепа свежи листа от босилек сол
смлян черен пипер
2 с.л. зехтин 

За салатата 

600 г чери домати
(жълти, зелени и червени)
4 шепи свежи листа от босилек
1 с.л. босилеков зехтин
сол
смлян черен пипер 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Измийте и настържете тиквичката на едро ренде. Сложете я в дълбока купа.

2. Натрошете на дребно сиренето и го прибавете към тиквичката. В отделен съд разбийте яйцата. Прибавете ги към сместа заедно с брашното от елда и бакпулвера. Объркайте всичко заедно. Нарежете листата от босилек на ситно. Прибавете ги към готовата смес и овкусете със сол и черен пипер. Объркайте отново всичко заедно.

3. Сложете тиган с незалепващо покритие и малко зехтин на умерен огън. Сложете една супена лъжица от сместа в тигана и леко притиснете отгоре с шпатула, за да се оформи плосък фритер с дебелина около 1 сантиметър. Пържете по няколко фритера едновременно за около 3 минути от всяка страна, докато придобият златистокафяв загар.

4. Измийте и нарежете чери доматите на две. Сложете ги в дълбока супа. Измийте и подсушете листата от босилек. Прибавете ги към салатата и я овкусете с босилековия зехтин, сол и черен пипер.

5. Сервирайте фритерите, докато са още топли, със салатата от чери домати.

ВЕГЕТАРИАНСКИ | БЕЗ ГЛУТЕН | БЕЗ ЛАКТОЗА

С тази прекрасна лятна рецепта от кулинарната си книга ни почерпи Гергана Георгиева, която познавате от кулинарния блог Geri’s Food. Добър апетит!

ГерисФудЗа Гери:

По професия, ръководя в Белгия бизнес развитието на компаниите в Европа и Азия на голям застрахователен холдинг. В търсене на баланс, открих че кулинарията е един от начините, чрез които бих могла да се отърся от ежедневния стрес и да изразя любовта си към най-близките хора. Именно това е причината за създаване на кулинарният ми блог - Geri’s Food.

Пътувайки из целия свят и опознавайки различни култури, имам шанса да се насладя на божествено вкусни храни, приготвени както в домашни условия, така и в изискани ресторанти. Обичам да колекционирам вкусове и антикварни предмети на изящните изчувства. Всяко ново откритие допринася за семейният уют и намира своето място в домашният интериор или на трапезата. Това допринася за богатството от разнообразни рецепти, както в кулинарната книгата така и на сайта.

Последно променена в Петък, 30 Юли 2021 09:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам