logomamaninjashop

Фестивал на приключенията във Врачански Балкан, 1-4 юли

Автор: Антония Чиликова

Време е да презаредим батериите. Време е за приключения сред природата. Между 1 и 4 юли е времето на първия по рода си Фестивал на приключенията в Природен парк „Врачански Балкан“.

Каним малки и големи на приключения по земя, въздух и вода.

Програмата на фестивала е насочена, както към любителите на екстремните преживявания, така и към начинаещи приключенци и семейства с деца. За да ви покажем малко познатия Врачански Балкан, ви каним на планински преходи до най-красивите кътчета на планината. За смелчаците, професионалистите от спортните клубове в района, ще предложат велопреходи, скално катерене, рафтинг по р. Искър, каякинг и бординг на язовира до Враца, летене с балон и парапланер.

194331791 332820241780107 7544675768315927033 n

Специални занимания предвиждаме и за децата – еко- и кулинарни ателиета, пътуване във времето на нашите прабаби, та чак до времето на траките, среща с приказни герои, разходка с магаренце и каручка. Има много преживявания и за родителите! А може да организираме и занималня за най-малките, докато родителите поспортуват - с предварително записване.

И понеже, освен време за приключения, е и време да сме внимателни за здравето си, фестивалът е така измислен, че да няма струпване на много хора на едно място – повечето от заниманията ни са на различни локации, на открито и в малки групи. А при някои участието е само с предварително записване! Разгледайте богатата програма на фестивала и решете кои от предложенията са за вас – много от тях са и безплатни.
Ако нямате кола, възползвайте се от специалните градски автобуси, които ще имат 2 спирки в град Враца и ще се качват до развлекателен комплекс Леденика!
Нека Ви разкажа по дни и часове за предложенията ни от програмата, подходящи за семейства с малки и по-големи приключенци.
Започваме на 1 юли, четвъртък! И какво е 1 юли, ако не посрещнем изгрева на слънцето с песните на Юрая Хийп! И за да е незабравим старта на фестивала, ще има магично огнено шоу, поздрав към слънцето с йога и много изненади.

През деня ще се изкачим от село Паволче до връх Околчица, а после и до м. Погледец, лобното място на Ботевия четник Перо Херцеговина и до Вазовата скала – който иска да участва, ще трябва да научи стихче от Ботев или Вазов – горе на Балкана ще звучат стихове от нашите велики поети! За по-подготвените предлагаме преход по екопътека Боров камък с ботанически наблюдения.

Ако ви остане време и сили, се разходете в центъра на красивата Враца и се включете в интерактивно-образователна игра "В обувките на археолога", организирана от Исторически музей - гр. Враца – за час ще се превърнете в истински малки археолози, откриващи ценни находки!
В петък, 2 юли, ви предлагаме да се превърнете в истински Ловци на храна – не пропускайте нашия кулинарен маратон – ще можете да похапнете и да научите как се прави сирене по врачански, кемерки, картофена лютика с разварвана чушка, претривняк, гъстък боб и други вкусотии, приготвени от местните кулинарки в селата Челопек, Паволче и Згориград.

А знаете ли, че точно във врачанското село Челопек е къщата на смелата българка баба Илийца, от разказа на Вазов? В нейния музей ви каним на своеобразно и напълно безплатно пътешествие с машината на времето. Ще пътуваме за час, че и повече, в света на нашите прабаби – ще разберем какво е дарак и как се борави със стан, хурка, чекрък и мотовилка.

А ако искате пикник сред природата, то местността Вратцата е точно за вас – край река Лева, може да си направите дори плаж! Наблизо е и култовия ресторант част от комплекс „Чайка“. В петък, покрай скалите на историческата местност, днес - емблема на града, ще се случва и още един фестивал посветен на традиционните занаяти, фолклор и храна! Враца има толкова много да покаже и разкаже на своите гости.
Скалите край Вратцата са и мястото, където ще намерите от 2 до 4 юли нашите инструктори по скално катерене от Клуб по екстремни спортове "Вратица" – възползвайте се от специалните ни предложения само за дните на Фестивала на приключенията. И ако не можете да се включите през седмицата, сме оставили най-интересното за събота и неделя.

194831026 866707954055993 1570269726310187464 n

На комплекс Леденика, до прочутата едноименна пещера, в царството на приказните герои, сме подготвили истински празник за малки и големи. От 9:00 ч. сутринта до обяд е нашето предизвикателство за семейни отбори – ще има демонстрация на много спортове и забавни спортни игри. И за да е истинско изкушението, включването в спортния многобой е не само безплатно, но за най-добрите семейни отбори ще има и невероятни награди от спортните клубове в града – тениски, топки, дори боксови ръкавици.

Победителите в тези семейни битки, ще спечелят и най-голямата награда – романтична, луксозна нощувка за двама в единствения къмпинг с балони в съседното село Згориград - „Синева“ .
А какво ще кажете за едно виртуално пътешествие – в информационен център на к-с „Леденика“ от 10:00 до 16:00 ч. , със специални очила ще може да се потопите във виртуалната реалност „Дестинация Враца‒величие и красота в 360 °", преживяване организирано от сдружение "Книгини". И освен селфи с Баба Яга или ламята Спаска, ще можете да се включите в нашата викторина с приказни герои и да спечелите много книжки, подкрепяйки инициативите на сдружение „Книги-ни“ в първото българско село на книгата – Челопек. За малките и по-големи творци на поляните около пещера Леденика, през целия ден има творчески ателиета и еко-занимания, а от природния парк ще ни разкажат за Врачански Балкан и неговите многобройни обитатели.

Елате и ще се уверите сами, колко е пъстро и весело при нас на к-с Леденика в събота, 3 юли.

Ако сте запалени природолюбители и ранобудници, не пропускайте разходката от село Горно Озирово до волуерата на белоглавите лешояди – ще можете да видите с бинокли новозавърналите се властелини на планината. За да се включите, ще е нужно да се обадите предварително и да се подготвите с добри обувки за прехода. 

В неделя, 4 юли, на поляните при развлекателен к-с Леденика, ви каним на нашата интерактивна игра за семейни отбори – „Търсачите и забравените елементи – вода, въздух, огън и любов“! А какво е български празник без хорца - заповядайте на нашата хоротека с показно от селските читалища.
Ще ви предложим и разходка по интерактивната Пътеката на приказките в гората - там се крие и къщичката на Баба Яга.

На връщане към София, какво ще кажете да се поразходите с магаренце и каручка. В село Челопек ще ви очакват от местното читалище, за да Ви срещнат с техните симпатични магаренца и да ви покажат красивата местност Погледец. Подарете това запомнящо се и безплатно преживяване на малчуганите.
ЗАПОВЯДАЙТЕ – ОЧАКВАМЕ ВИ МЕЖДУ 1 И 4 ЮЛИ ВЪВ ВРАЧАНСКИЯ БАЛКАН!

Цялата програма на Фестивала на приключенията можете да видите ето тук! За повече информация и предварителни записвания, моля свържете се с екипа на фестивала на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или ни пишете чрез фейсбук страницата ни.. Последвайте ни и в инстаграм.

За да стигне до повече семейства, моля, споделете! Всеки споделил линк към страницата ни ще може да участва и в томбола с награди от фестивала!
Организатор на фестивала е ивент компания Екотур Консултинг, организираща и тиймбилдинги с кауза, подпомагащи местните общности в планинските райони и малките предприемачи в селата на България! С участието си във Фестивал на приключенията, вие ще помогнете на малкия туристически бизнес във врачански край и на местните читалища!
Събитието се случва: с безценната подкрепа на Община Враца и нейния екип, както и на Природен парк Врачански Балкан; с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и многобройните доброволци от местните читалищата, спортните клубове и училища.

Може да харесате също:

Лято без телефон и таблет

194575209 333327878145881 3688197765218132568 n

Последно променена в Вторник, 08 Юни 2021 16:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам