logomamaninjashop

Феминизъм за начинаещи

Навън е 2019-а, а хората все още спорят за феминизма и продължават да живеят със стереотипите си. Уморих се и реших да разкажа за феминизма на тези, които все още не вдяват.

Какво изобщо е феминизмът?

Феминизмът е обществено движение, което се бори за равноправие между мъжете и жените.

В какъв смисъл равноправие? Сега всичко е ок. Жените могат да работят и да правят всичко, което искат. Какво не е наред?

Само на пръв поглед изглежда, че всичко е наред. Но ако задълбаеш, в която и да е сфера на човешкия живот, можеш да видиш неравенството между мъжете и жените.

60% от жените ежемесечно страдат от силни менструални болки (нарича се дисменорея), при това 15% от жените страдат от тежката й степен, болките са съпоставими със сърдечен пристъп. Дисменореята обаче се среща в научни изследвания 42 хиляди пъти, а импотентността 250 хиляди пъти. Дори мигрената се описва в 630 хиляди изследвания, макар че от нея страдат 4 пъти по-малко хора. Колкото по-малко изследвания, толкова по-малко помощ и лекарства.

Жените печелят с 25% по-малко от мъжете на същата длъжност. На жените между 20-30 години им е по-трудно да си намерят работа.

През 2017 г. (б. р. по данни за Русия) са регистрирани повече от 4 хиляди изнасилвания (при това едва 10% от жертвите търсят помощ и защита). През 2016 г. са регистрирани около 15 хиляди случая на насилие в семейството, при това в 9,7 хиляди от случаите пострадалите са момичета и жени.

В парламента жените са 14 %. В политиката не са повече. Нямa кой да опонира на мъжа политик, който смята, че осакатяващото женско обрязване е нормално.

Принцеси има само в приказките

1b9499731f0cfbb7e7f5f5b826330424 XL

Ето, аз съм жена и никога не съм се сблъсквала с дискриминацията. Струва ми се, че проблемът е измислен. Ако си умна и трудолюбива, всичко ще постигнеш!

Наистина много жени постигат успех, въпреки дискриминацията, но ако на някой му е провървяло и не се е сблъсквал с нея, това не е основание да смятаме, че другите са имали същия късмет. По същия начин повечето хора никога не се сблъскват с крадци и убийци, не боледуват от рак и не попадат в самолетна катастрофа. Освен това имаме закони и правила – престъпниците ги задържат, болните ги лекуват, пострадалите ги спасяват. Можем да разглеждаме феминизма като създаване на такива правила. Няма значение, че в момента не са нужни (все пак не четете Наказателния кодекс за лека нощ). Важно е да сработят тогава, когато е трябва. Всичко може да се случи. Днес момичето уверено работи и постига успех, утре тъпият му шеф не го назначава в мечтаната компания, защото е на 28 и „часовникът Ви тиктака толкова силно, че сигурно ще ви задържат на летището, ха-ха-ха“. Късно ще е после да пишем постове във фейсбук.

Вижте, не трябва да се говори, че мъжете и жените са еднакви. Жените също имат някои свои особености – предменструалния синдром например.

Разбира се, мъжете и жените се различават физиологично, но това има значение само в бокса или за местенето на камъни, а не в офисната работа. Няма никаква женска загадъчност или особена женска логика. Жените не се различават от мъжете емоционално дотолкова, че това да влияе на деловите или личностните им качества. Женските странности са резултат от стереотипите в рекламите и културата.

Мъжете също страдат от стереотипи. Плешив и дебел? Ти вече не си алфа мъжкар! Не изкарваш много, не разбираш от коли и спорт? Ти не си с нас! Не можеш ли да се защитиш? Ти какво… плачеш ли? Парцал! Сигурно и пенисът ти е малък!

Мъжете се раждат с бодли

d4ae67bb81032f6add66be1c1df07be9 XL

Като стана дума за рекламите… какво като рекламата е сексуална? Защо феминизмът се бори против това?

Сексуалната реклама всъщност подхранва стереотипите за жените. Благодарение на рекламите, у много хора се създава усещането, че жената е капризна, вятърничава, непостоянна, фиксирана в сексуалността (но се пречупва). Тя обича скъпи розови красотички и козметика, обича да бъбри с приятелки. После жената става майка, после свадлива свекърва, а след това грозна бабичка.

Стереотипите от рекламите проникват в живота. Хората се стараят да живеят като в рекламите и копират образите им. Част от жените смятат, че трябва да живеят тихо, че най-висшата им ценност са женската енергия и традиционните ценности. Част от мъжете смятат, че пияната жена задължително е плячка, а мъжете са самци и трябва редовно да правят секс.

По-горе писах, че мъжете също страдат от стереотипите. Представете си, че сте мъж и започвате работа в екип, в който 70% от колегите ви са жени. По време на събеседването жената HR ви казва: „Знаете ли, вие сте много подходящ за нас, но ни притеснява, че сте твърде млад.“ Агресия, разпуснатост, разбирате ли ме? Бихме искали да избегнем това… " Навярно ще се почувствате неудобно и ще ви се прииска да кажете: „Какво говорите? Аз не съм такъв…“

Добре, ами радикалните феминистки? Те са вбесяващи! Защо тровят хората непрекъснато?

Действително, във феминизма има радикални направления. Някои например възприемат всеки секс с мъж като насилие (и всички мъже като потенциални насилници). Радикалните феминистки смятат, че основен проблем на съвременните жени е патриархалната система. От тяхна гледна точка тя потиска жените. Радикалните феминистки често атакуват брандовете, които според тях са неетични, преследват политици и общественици. На мен самия това невинаги ми харесва. Често действията на радикалните феминистки ми изглеждат като рекет, някои дори ги наричат тероризъм.

Но аз разбирам защо действат така и смятам, че действията им в глобален аспект са полезни. И досега светът е силно несправедлив към жените. Светът е като танкер, има огромна инерция. Не можем просто да го избутаме и да кажем: „И така, сега ние уважаваме жените!“ Това нищо няма да промени. За да настъпят истински промени, танкерът трябва да се бута в правилната посока с повече сила, отколкото е нужно. Когато курсът му се промени, натискът може да престане.

Живеем в общество, което се променя, в него има по-малко дискриминация по пол, раса и произход, по религия и сексуална ориентация. Когато светът се промени, натискът на радикалния феминизъм и другите радикални движения ще отслабне от само себе си – светът вече няма да има потребност от това. Така че, ако ви вбесява радикалният феминизъм, ще е по-лесно просто да почакате.

Да отгледаш син без предразсъдъци

e77c42b294824a0fd96615ce3f0632e4 XL

О`кей, а откъде е това неравноправие? Защо им е на мъжете да ограничават жените?

Женската дискриминация има богата история, за която са написани много книги. Ако ви е интересно, можете да започнете с „Вторият пол“ на Симон дьо Бовоар.

Струва ми се, че в съвременното общество дискриминацията е следствие от стереотипите. На едни хора още в детството се внушава, че жената е дете в сексуално тяло. Други се страхуват, че утре феминистките ще победят и всички жени наоколо ще станат лесбийки с небръснати крака. Трети живеят със стереотипите си за феминизма.

Едни пичове обаче ме притесняват най-много. Удивително е когато трийсетгодишен мъж може да се ориентира в най-сложните IT системи, но не може да си напише „домашното“ и да вникне в явлението, което яростно критикува.

Добре, стига. Какво е важно да знаем за феминизма?

В съвременния свят жените са 2/3 от човечеството.

Феминизмът се бори за равни права на мъжете и жените.

Ако не сте жертва на дискриминация, това не значи че тя не съществува.

За да постигнем равни права, трябва в политиката, икономиката и културата да има повече жени.

Жените нямат физиологични или психични особености, които им пречат да бъдат наравно с мъжете в повечето ситуации.

Жената може да прави с тялото и живота си, каквото иска.

Стереотипите в рекламите са нещо лошо.

Феминизмът и освобождаването от стереотипите са полезни са всички хора – и мъже, и жени.

Преди да критикуваме нещо, първо трябва да се опитаме да го разберем по-добре.

*Авторът е Сергей Король - „пишещ редактор, медия директор, копирайтър-призрак и гонзо-журналист“


Препоръчваме ви още:

Кукла за момчето, кола за момичето

За стереотипите във възпитанието

Истинска жена

 

Последно променена в Събота, 19 Януари 2019 10:58

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам