logomamaninjashop

Фалшиви новини и COVID-19: Над 800 починали и 5800 хоспитализирани

  • 13 Авг, 2020

Фалшивите новини убиват. Това доказва изследване, според което най-малко 800 души са умрели и около 5800 души са били приети в болница заради дезинформация във връзка с коронавируса в социалните медии.

Изследването проследява 2311 съобщения за слухове, стигма и теории на конспирацията на 25 езика от 87 държави. От тях 2049 (89%) от съобщенията са класифицирани като слухове, 182 (7,8%) като теории на конспирацията, а 82 (3,5%) като стигма.

Сред всички проследени информации, 24% са свързани с болест, предаване на вируса и смъртност; 21% мерки за контрол; 19% за лечение и излекуване; 15% за причината за заболяването, включително произхода; 1% за насилие; и 20% - други. От изследваното съдържание на 2276 текста: 1856 твърдения се оказват неверни (82%), 204 са верни (9%), 176 са подвеждащи (8%) и за 31 няма доказателства (1%).

Повечето от слуховете, стигмата и теориите за конспирация идват от Индия, САЩ, Китай, Испания, Индонезия и Бразилия.

Популярният мит, че консумацията на силно концентриран алкохол може да дезинфекцира тялото и да убие вируса, циркулира в различни части на света. След тази дезинформация над 800 души умират,  5 876 са хоспитализирани, а 60 са развили пълна слепота след пиене на метанол като лек на коронавирус.

Подобни слухове са причинили 30 смъртни случая в Турция. В Индия 12 души, включително 5 деца, са заболели, след прием на течност, произведена от токсичното семе Датура (местното растение ummetta) като лек срещу коронавирусната болест. Съобщава се, че жертвите са гледали видео в социалните медии, в което се казва, че семената на Датура създават имунитет срещу COVID-19.

Стигмата и опасенията от дискриминация също могат да допринесат за разпространението на инфекция. Заразените могат да премълчат за своите симптоми, когато посещават болници, което застрашава здравните работници, особено тези в някои региони, които лекуват пациенти с минимална лична защитна екипировка.
 
woman 3563720 1280

Поради страха от стигмата хората също така избягват скрининг, който може да разпространи смъртоносното заболяване. По време на тази пандемия има многобройни съобщения за вербално и физическо насилие срещу хора от Азия и хората, включени в здравни дейности. Стигматизираните хора са уязвими - изправени пред социално изключване, физическо насилие. Сред тях има здравни работници - насилие е насочвано и към тях, и към лечебни заведения.

Дезинформацията, подхранвана от слухове, стигма и конспиративните теории  може да нанесе тежки поражения върху общественото здраве. 

На база на това и предишни проучвания, изследователите препоръчват хората да търсят достоверна информация от уебсайтове на министерство на здравеопазването и международни здравни агенции, които от своя страна трябва да продължават да публикуват вярна и адекватна информация, подкрепена от научни доказателства за COVID-19.

Междувременно в Гърция полицията и прокуратурата започват да следят и ограничават докладите, че пандемията на коронавирус не е реална заплаха, а глобална конспирация. Някои подобни публикации, публикувани в съмнителни уебсайтове, както и публикации на отделни потребители в социалните мрежи и главно във Facebook, бяха изпратени вчера в прокуратурата на Атина.

Предстои да бъде създадена процедура, според която вече ще бъде възможно да се премахне секретността и да се преследват публикуващите конспиративни теории за коронавируса. За целта, с решение на министъра на гражданската защита Михалис Хрисохоидис, е създадена дирекция „Прокуратура за киберпрестъпления“, която се ангажира да проведе разследването. Целта на инициативата е да се намали явлението, преди да придобие неконтролируеми размери, както се случи в други държави, където прилагането на мерки за ограничаване на разпространението на болестта става трудно или дори невъзможно.

В България полицията и прокуратурата също разследват фалшиви новини за COVID-19. Вече има няколко заведени дела за разпространяване на дезинформация.

Автор: Ина Зарева

Източници: ASTMH, Dir.bg, Kathimerini 

 

Още по темата:

Митът за платените болни

Последно променена в Неделя, 16 Август 2020 23:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам