logomamaninjashop

Димитър – страстният почитател на движението

Митко е българчето, което финишира първо в своята възрастова група, на маратон за събиране на средства за изследване на раковите заболявания в Чикаго. Той е страстен почитател на всичко, при което има движение и на… Minecraft. Майка му Анета Братованова казва, че е от хората, които тичат вместо да ходят. Ето какво още научихме от нея за осемгодишния „вечен двигател“.

Маратонът, в който участва, е Northwestern Medicine. В него вземат участие 180 отбора, с над 3000 души. Очакваните средства от благотворителната проява са над 300 хиляди долара. Училището на Митко участва с клуба си по бягане, който е организиран от родители и учители-доброволци. Децата имат занимания два пъти седмично. Той се включва и в бягания, организирани през съботите в близкия парк. През лятото, когато гостува в България, тренира в клуба по ориентиране „Brown Team“ в Лясковец. Митко не се разделя с българския си спортен екип. С него е на всяко спортно събитие в училището, по време на маратоните и когато ходи на ориентиране.

IMG 20190602 100426

Училището

Учи в Decatur Clasical School, в трети клас, класическо училище, с изучаване на латински език и програма, в която учениците учат интензивно с две години напред математика, английски и наука спрямо другите училища в щата. Програмата е същата, различен е подходът, за да може децата да получат повече познание. Тези училища са с изпити по математика, английски и логически въпроси. Освен че вземат по-рано учебния материал, те трябва да поддържат и определен минимум в оценките. Т.е. едната идея е, че учениците са на сходно ниво, което улеснява учителите в преподаването на този по-голям обем информация. Нямат домашни до четвърти клас, но правят много проекти, работят в групички. Не наизустяват, учат се в процеса на преподаване, трябва да могат да организират работата си, да я завършат, да се сработят с другите ученици, да дискутират и презентират проектите си и това се оценява. Нямат дебели, стресиращи учебници, просто усвояват определени познания и умения. Учителите избират как ще им ги преподадат. Понякога различните групички учат за различни неща или четат и обсъждат различни книги, а после ги презентират на съучениците си. Имат свободата да се движат, в стаята, в училището. Ако са приключили с това, което работят, отиват да четат книжки. Във всяка стая има библиотека (освен училищната) и така не се пречи на другите. Много често не седят изобщо на масите си, а някои от „столовете“ са просто големи топки. Нямат право да носят в училище каквито и да било електронни устройства, а и повечето родители са свели до минимум използването им и вкъщи.

61939645 2724542044222852 3041950333019357184 n

Митко е единственият, роден извън щатите, и английският му е втори език ( за приема единият изпит е по английски език), но има деца на емигранти, многообразие на етноси, религии, празници. Всички се приемат с разбиране, без да се толерират само заради това. Учат за емиграцията и проблемите, с които се сблъскват емигрантите, заложено е в един от учебните предмети.

Социални умения

В програмата е предвидено време за обсъждане на различни ситуации в общуването и как би трябвало да се реагира. Многообразието е голямо и училището е фактор в това да учи децата на конкретни социални умения, на толерантност, на разбиране към другия. Едно от тези социални умения е дарителството, но не просто за да се вземат пари от родителите. Децата трябва да съберат средствата, разисква се идеята защо се прави това, учат се да организират тази благотворителност. Тази година са избрали да подпомагат набирането на средства за изследване на раковите заболявания. Правиха кутии, които всяко дете трябваше да постави, където реши. Някои от децата направиха клипчета в различните платформи за събиране на средства. Част от тази дейност е участието в маратона. Организират съревнование между класовете и победителите имат награда, която често е символична – примерно обяд с директора на училището.

Друг път тичат около училището и трябва да дарят толкова, колкото обиколки са направили. Така събираха пари за закупуване на оборудване в училището. Благотворителността също се изучава. Учиха се как се прави митинг, един ден правиха плакати и после си представяха концепцията пред другите класове в двора на училището. Това са може би дребни неща, но ги учат как да станат част от общество.

62144084 900968550295169 4188845289840312320 n

Пред старта на лятото

Учебната година е до 20-и юни, но вече почти са приключили с оценките и доста се забавляват. Дворът на училището им например беше превърнат в зоологическа градина с животни, с балони, рисуване по лицата и пикник. Нямат задължителни книги за ваканцията, нямат конкретни задачи, но това изобщо не означава, че не четат. Четат и то доста, но това, което им харесва. Библиотеките са пълни и децата обожават книгите.

Ваканцията на Митко

Разбира се, ще сме си в България при баба, дядо и братовчедите, при приятелчета. Ще бяга, ще плува, ще лови попови лъжици в реката, ще ходи на село, на лагер, ще учат с един страхотен батко програмиране и неща свързани с роботи. Ще отидем със сигурност на римския фестивал в Никополис ад Иструм. Пътуваме постоянно - затова е лято, да правим каквото си искаме и да ходим където си искаме.


Препоръчваме ви още:

Божидар, който ще сбъдне мечтите си

Емили, която рисува с ноти

Валерия, която прави икони и обича гимнастиката

Последно променена в Вторник, 11 Юни 2019 10:32
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам