logomamaninjashop

COVID-19: Къде да се ваксинирате

  • 18 Фев, 2021

Добрата новина е, че на този етап не се задава ново затягане на мерките. Заболеваемостта се увеличава, но броят на хоспитализираните не нараства драстично.  

Ваксинирането на възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания, което трябваше да започне през март, вероятно ще започне по-рано от очакваното. 

Важното е, че всеки ще може да избере къде да бъде ваксиниран.

До края на месеца ще бъде изготвена електронната система, в която да се записват желаещите за ваксинация. Те ще могат да изберат дата и място, в което да бъде извършена имунизацията.

По този начин първата и втората доза от ваксината ще могат да бъдат поставяни и в центрове на различни места, ако предстои пътуване или почивка.

Освен в електронната система, желаещите да се ваксинират могат да се запишат в РЗИ или при личния лекар. Това е валидно и за хората без здравни осигуровки, тъй като ваксината е безплатна.

Ваксината може да бъде поставяна в 318 пункта в цялата страна.

В София такива пунктове ще бъдат разкрити в болниците "Пирогов", "Александровска", ВМА, ИСУЛ, Инфекциозна болница, Националната кардиологична болница, общинските Втора и Пета градска, частните "Токуда", "Сити клиник", "Надежда", "Вита", както и в редица поликлиники и Столичната регионална здравна инспекция.

За останалите градове, пунктовете могат да бъдат намерени на този линк.

Очакванията са ваксините да създадат поне двегодишен имунитет, докато имунитет след преболедуване е до 6 месеца. Няма противопоказания хора, преболедували Covid-19, да се ваксинират.

От 7 до 14 дни след поставянето на втората доза от ваксина са достатъчни за постигането на стабилен имунитет срещу COVID-19.

С цел да намали стреса и тревожността, породили се у много хора в резултат на пандемията от COVID-19, Българският Червен кръст предлага психологическа подкрепа чрез своя национален онлайн чат. Той е достъпен на уебсайта на организацията за всеки, който има нужда да сподели своите притеснения и безпокойство. Специалисти по психосоциална подкрепа ще провеждат директна консултация в чата всеки работен ден от 12:00 до 14:00 часа. Към тях ще може да се изпращат съобщения и въпроси по всяко едно време, като в рамките на посочените часове всеки, изпратил своето запитване, ще получи отговор.

Онлайн чатът е една от ключовите активности по програмата „Дейности в отговор на COVID-19” на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) и изпълнявана от БЧК. Чрез него, освен да потърсят подкрепа, гражданите могат потърсят и психологическа консултация. Така консултант от екипа на БЧК ще се свърже лично с всеки нуждаещ се и ще му предостави информация за квалифициран психолог. Консултациите са безплатни, като е необходимо единствено да се попълни декларация за желание и участие.

Безплатна индивидуална, семейна и групова психотерапия и психо-социална подкрепа за хората в най-голям риск и нужда в условията на Covid-19 може да намерите и тук: https://kabinet.bg/.
Източници: BBC, BNR, OFFNews

Още по темата:

Какво да правим след COVID-19

vaccine 5873170 1280

Последно променена в Четвъртък, 18 Февруари 2021 20:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам