logomamaninjashop

19 лесни решения за родители


Опитните майки и татковци разполагат с лесни решения, които действително облекчават ежедневието им и намаляват стреса не само у възрастните, но и у децата. Блогърът Джоана Годард ни предлага някои изпитани родителски съвети, които лесно може да изпробвате и обикновено работят добре, потвърждавам от личен опит.

1. Ако детето ви падне, попитайте го: „Боли ли те или се изплаши?“ Обикновено децата просто са изплашени или смутени. Ако това е така, разкажете им как вие сте падали като малки и какво ви се е случвало след това. Малчуганите обичат такива истории, те ги окуражават.

Вижте тези 49 фрази, които успокояват разстроеното дете.

 

2. Ако семейното ви пътешествие включва пътуване със самолет, можете да запазите места на различни редове. Единият родител е с децата, а другият отделно. Така имате възможност да се сменяте и да облекчите пътуването за всички.

20446419 1417755314974412 1536093184 o

3. Ако искате да привлечете вниманието на децата към предстоящия обяд, отправете поканата си с думите: „Разказвала ли съм ви някога тази история…“

Ето защо е важно за децата да знаят семейните истории.

4. Ще ви е от полза да се научите да рисувате няколко лесни за изпълнение животни, птици или предмети. Децата обикновено ги прерисуват многократно. Така могат да уплътнят времето си при пътуване или докато чакате ред някъде.

5. Таймерът е отличен мотиватор. Можете да го използвате когато детето се обува, когато играе, когато трябва да почисти стаята си или да довърши вечерята си.

Тук ще намерите цели 100 идеи за детски занимания. 


6. За да избегнете малките сражения всеки път, когато излизате, след репликата „облечи якето си, навън е студено“, можете просто да кажете „изпъни ръцете“ и да облечете детето без обяснения.

20353970 1417755361641074 1236314172 o

7. Борбата със страстта към сладкото е ежедневна, но бихте могли да постигнете успех и в нея. Можете да си определите ден от седмицата за „ден на сладоледа“ или „ден на шоколада“. Така, когато малчуганът започне да настоява за порцията си сладко, само ще напомните кога можете да изпълните желанието му. Това не е отказ и се приема по-благосклонно от хлапетата, а очакването развива търпението.

Ето как детето ще заобича здравословната храна. 


8. Преди тръгване към детската градина можете да помолите детето да приготви играчката или книжката, която иска да вземе със себе си. Това му създава навик да мисли за развлеченията си и да ги подготвя.

9. Децата не отказват пиенето на вода или ходенето до тоалетна. Дори да казват „не“, ако им поставите чаша с вода или гърне пред погледа все пак ще ги използват.

Ето защо за децата е важен режимът. 

10. Важно е да сте до детето не само физически. Когато се връщате от работа „забравете“ телефона си в чантата за 10-20 минути поне и се посветете на детето. Дори да сте изморени, да сте в лошо настроение, да сте имали тежък ден е добре да се абстрахирате и да изслушате мъничето. Понякога се случва децата да са твърде „заети“, за да имат време за възрастните. Тогава можете просто да постоите до тях, така им показвате, че сте заедно и сте готови за разговор.

11. Можете да си измислите игра: в почивните дни да ходите на пазар с заедно. Това винаги е забавно занимание за децата. Изберете предварително рецепта за обяда, която да съдържа непознат зеленчук или продукт. Открийте го в магазина и оставете детето да го избере и купи, с обещанието да го приготвите заедно, след като се приберете. Новото е интересно и безотказно привлича вниманието.


20427337 1417755551641055 496973374 o

12. Сутрешният тоалет обикновено е неприятно занимание за мъниците. Една интересна идея – предложете на детето да си избере песен и да я изпее, докато се мие. Заниманието е забавно, особено когато устата ти е пълна с паста за зъби, освен това фиксира времето, което трябва да се отдели на този процес – до края на песента.

Имате ли си любими детски песнички и стихчета? 


13. Ако детето лесно се стресира и е твърде стеснително, можете да му помогнете да се справи с тревогата си по-лесно, ако му разказвате в началото на деня какво предстои. А ако например е поканено на рожден ден можете да му кажете: „Следобед ще отидем на празника на твоя приятел. Там ще има много деца, които са по-малки от теб. Нали ще се грижиш за тях?“

14. Знаем с какво неудоволствие малчуганите подреждат стаята си, но затова пък охотно изпълняват някои от задълженията на възрастните. Можете да ги привлечете в тези дейности – да заредят съдомиялната, да помогнат да сортирате прането, да чистят с ваша помощ с прахосмукачката. Това ще им формира навици, които ще облекчат и грижата за собствената им стая. 

Подходящи домакински задължения за деца по възраст можете да прочетете тук. 

15. Ако детето започне да капризничи по време на разходка не би било зле да я разнообразите – предложете му да марширувате заедно, да скачате като зайчета или на един крак, да се състезавате кой пръв ще стигне до набелязана цел – важно е да събудите интереса към движението.

20446166 1417755421641068 1555762019 o

16. Интересна идея е да каните на рождения ден на детето толкова малки гости, колкото години навършва. Родителите, които са изпробвали този метод твърдят, че така мъникът не се изморява и превъзбужда от преживяванията.

17. В обедната почивка между учебните часове и занималнята можете да се отбиете в училището, за да обядвате заедно. Така ще прекарате един час насаме и ще сте сигурни, че детето ви се е нахранило и си е починало.


18. Отправяйки се към детската площадка, вземете със себе си една-две малки играчки за приятелчетата, които ще срещнете там. По правило мъниците първо играят един до друг, или както психолозите казват - успоредно, а едва след това заедно.

За конфликтите на детската площадка сме разказвали тук.


19. Добре е винаги да казвате на детето си „довиждане“ – това е важно, дори да е повод за сълзи. Когато се разделяте в детската градина или го оставяте на баба, бавачка, приятелка да го погледа, за да свършите някоя работа, неминуемо ще има малка драма, поне в началото. Въпреки това не се измъквайте тайно. Детето ще е по-спокойно, когато сте му казали, че излизате и сте се разделили с прегръдка, отколкото ако избягате и го „изоставите“.

 


Интересна гледна точка за възпитанието можете да прочетете в Кога ранното развитие забавя развитието.
Можете да се позабавлявате и с бисерчетата на Желязната детска логика.

Последно променена в Вторник, 25 Юли 2017 11:51

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам