Карин дом: Там, където вярват в децата

Зарина Василева 15 юли 2021 в 09:10 7589 0

Снимка Звезди Патаре

Карин е мъдро, харизматично и забавно дете. Любовта ѝ към живота, волята и страстта към знания са по-силни от трудностите, причинени от церебралната парализа, с която Карин се ражда. Вместо да търси състрадание, малкото момиче дарява обич, топлина и утеха на всички около себе си. Освен отлична ученичка с феноменална памет, Карин е влюбена в музиката и балета, рисува с пръсти и има особена страст към музеите. Пътуванията са друго нейно увлечение и заедно с любящото си семейство обикаля света.

Не е изненадващо, че борбената Карин е първият пациент на г-жа Бобат. Нейната едноименна методика е световнопризнат и водещ подход при неврологични дисфункции. Терапията води до общо подобрение и при Карин, която до този момент се е подлагала на безброй клинични тестове и ежедневни упражнения.

Това, което любознателната и смела Карин обаче не знае е, че волята, любовта и състрадателността ѝ са не само генетично заложени в рода ѝ, не само заразяващи всички, които я познават, но ще помогнат, както на нея така и на хиляди други деца. Защото, години по-късно, вдъхновен от силата и борбеността на Карин, нейният братовчед – дипломатът и филантроп Иван Станчов, ще убеди семейството да дари красивата наследствена къща във Варна за терапия на деца като Карин.

Така преди 25 години г-н Станчов основава Фондация Карин дом – първата неправителствена организация в България, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания, като следва принципите на зачитане на достойнството на всяко дете и спазване на правата му като личност. Мечтата на Иван Станчов всяко дете да бъде отглеждано с любов, да учи и да има щастливо детство продължава да живее и днес, да се развива и да става все по-смела.

Промяната, която носи смисъл

Такъв смел мечтател е Борислава Черкезова. Тя попада случайно в Карин дом преди няколко години и... не си тръгва:

„За пръв път индиректно се запознах с Карин дом преди няколко години чрез кауза на фондацията в сградата на предходния ми работодател. Напълних шепите и джобовете си с красиви по форма и цвят мартенички, като първото ми усещане на допир с тях беше за нещо много истински и направено с любов, за да дарява любов и щастие. Мартеничките на Карин дом ме отведоха до сайта на фондацията. Така се запознах за първи път с дейността и мисията на Карин дом и да си призная благородно завидях на екипа. Усмихнати хора, които с ежедневната си подкрепа за децата и семействата, създават иновации и социална промяна, които остават във времето и променят съдби, хора, общност.

Закачих мартенички на моите приятели и семейство, а в моето съзнание остана един въпрос: „За каква промяна искам да работя? Дали многото иновации и проекти в света на бизнеса носят смисъл и стойност за обществото ни като цяло? (по онова време работех като Change manager или Мениджър Промяна и подготвях екипите на банкова институция за предстоящи промени в процеси, продукти, регулации чрез комуникация и обучения). Започнах работа за фондация Карин дом през 2019 година на позиция Директор Международни партньорства, обучения и застъпничество и към момента съм на същата позиция. Последните две години са изключително ценни за мен като човек и като експерт. Преоткрих нова перспектива за работните си знания и мисия като човек, и намерих мястото, където се чувствам на 100 % полезна.“

Борислава нарича решението си да започне работа в организацията „голямата промяна“. Под този знак са и всички нейни идеи и инициативи. Признава, че искрено се изненадва от динамиката на работа, проекти и дейности, които са в посока развиване на иновативни услуги, обучения за родители и специалисти, активни дейности за промяна на политики за децата и техните родители. Наред с ентусиазма обаче не липсват и предизвикателствата:

„Най - трудният момент за мен бе срещата с група родители на деца със специални потребности, на които водих тренинг по “Предприемачество” (по проект). Целта на тези тренинги беше да се представи като ключово житейско умение предприемачеството, което ще помогне на родителите, да не се отказват от търсене на професионална реализация, въпреки предизвикателствата, да продължат да търсят възможности за себе си и за своето дете. Наскоро се видях с една от майките, която преди две години по време на курса, все още се бореше да приеме новината, че момченцето й има нужда от по-голяма подкрепа. Днес тази майка вижда успехите на своето дете, знае как да го подкрепи, но най - важното, че днес тя мисли и за себе си и е мотивирана да търси и използва възможностите за развитие, които животът й поднася“, вълнува се Борислава.

Всяко дете може да учи и да се развива

Всяко дете може да учи и да се развива, подкрепено навреме според индивидуалните му нужди и с активната роля на родителите – в това вярват от Карин дом и не спират да търсят и прилагат добри и иновативни практики в терапията на децата. Екипът включва специалисти от социалния и образователен сектор, хора от бизнеса. Всички те работят като едно семейство, чиято цел е да достигнат и подкрепят не само децата със специални нужди, но и техните родители, да им предадат знания и умения, чрез които да водят активен и пълноценен живот.

„Екипът непрекъснато развива своите услуги, като характерно за всички е, че те следват принципите на семейно-ориентирания подход, т. е родителите се включват като активен и равнопоставен партньор. Подкрепата се планира и реализира с активното участие на родителите и е съобразена с техните потребности, очаквания и ценности. В цялостния процес родителите и семейството, включително разширеното семейство, са активна, водеща страна и равнопоставени партньори на професионалистите“, разказва Борислава.

Родителите вече не робуват на стигмата

Като НПО организация, която иска да достига до повече семейства и специалисти, подкрепящи децата със специални потребности паралелно с терапевтичната и консултантска работа, Карин дом има около 10 проекта, чрез които развива услугите си, екипът успява да бъде иновативен и да достига до много повече семейства, както и да споделя своя опит към други организации и партньори в образователния сектор.

Борислава работи в обучителния екип на Карин дом и отговаря за развиване на партньорствата, обучителната и застъпническа дейност:

„Началото е свързано с желанието на нашия основател Иван Станчов всичките знания и опит, събрани от екипа да се споделят към други специалисти и родители от страната, за да има “малки Кариндомчета”, които да носят усмивки на повече деца и семейства в цялата страна. Днес Карин дом има богата обучителна програма, чрез която подкрепяме специалисти от цялата страна, които се грижат за децата и ги поемат в следващи етапи от живота на семейството - детската ясла, градина, училище.“

Наскоро организацията проведе безплатно обучение за родители във Facebook live (като част от поредица такива), което има превантивен и подкрепящ характер. В обучението се дават насоки как и защо важно да подкрепим детето, което късно проговаря. Високият интерес към обучението, родителската загриженост и отговорност са изключително радостни за екипа:

„За нас това е знак, че родителите не робуват на стигма, търсят навреме решения и имат нужда от подкрепа.“

Отговорността към децата

„Наша е отговорността като граждани, институции и бизнес да възпитаваме децата и бъдещото поколение да приемат и да бъдат толерантни. Отговорността на държавата е да създаде среда и дa предоставя възможности, в които всяко едно семейство, което изпитва притеснения и въпроси, свързани с децата да може да потърси помощ, без да робува на стигми. Нашето общество показва, че расте в тази посока. Все повече семейства, които ползват услугите ни все по-рано се обръщат към Карин дом и услугата ни по РДИ. Доказателство за това са нарасналите през последните две години насочвания от страна на педиатри, родилни отделения към нас, както и от детски ясли“, споделя Борислава.

Според нея, приемането на разнообразието прави света по-богат, навременната подкрепа на децата със затруднения и увреждания и техните родители, следва да се разглежда като инвестиция от държавата и обществото ни. Затова намира за неефективен подхода на противопоставяне държава-НПО в критично важните за нашето общество въпроси, свързани с ранното детско развитие.

„Наблюдава се тенденция държавните институции да се допитват и да включват в експертни съвети и обсъждания все повече неправителствени организации като нашата, които имат експертиза и опит на терен. Необходима е по-интензивна работа и обратна връзка от всички доставчици на услуги за ранно детско развитие и ранна интервенция в посока как новата правна рамка може да позволи ефективна работа за всички. Карин дом участва в момента към Националния съвет към ДАЗД, който е един пример за взаимодействие между водещи НПО организации, министерства, държавни и общински институции в търсене на решения в името на децата.

Новият Закон за социалните услуги, влязъл в сила от 01.07.2021г., за пръв път дава легална дефиниция за ранна детска интервенция. Това е заявка, че предстои ранната интервенция да бъде включена като част от пакета социални услуги, предоставяни от държавата. Следва да бъдат приети подзаконови нормативни актове, които да определят стандарти и критерии за функционирането на услугите по ранна детска интервенция“, не крият оптимизма си от екипа на Карин дом.

25 години вяра в децата

„Сигурна съм, че пред 25-годишната Фондация Карин дом предстоят още много по 25 години, през които нашата мисия ще става верую на все повече хора и ще допринася за подобряването на живота на все повече деца и техните семейства“, убедена е Борислава и разказва за впускането в поредната смела мечта:

„През април 2021 направихме първа копка на дългоочакваната нова сграда на Карин дом. Парцелът е с площ 2450кв.м., разположен в разширената централна част на Варна . Новата сграда цели да създаде среда за ранно детско развитие, за обмен на знания и споделено пространство за семейства, доброволци и специалисти. Тя ще предложи повече и по-комплексни услуги за деца и семейства, които да подпомогнат тяхното ежедневие и приобщаване в детски градини и училища. Карин дом си поставя амбициозни цели и новата сграда ще съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.“

Любовта и борбеността на малката Карин са все така заразителни за професионалистите от Карин дом. Работата и усилията им са донесли усмивки на стотици деца и утеха за семействата им, следвайки простичкото правило да вярват в децата и да ги подкрепят.

Много истински и направени с любов неща от Карин дом и други организации ще намерите в www.DarPazar.bg. Онлайн платформата е на Български център за нестопанско право, част от програмата им Предприемачество за нестопански организации LET's GO. А от 15 до 18 юли DarPazar.bg ще е на живо при Амфитеатъра на Sofia Ring Mall. В тези четири дни е Фестивалът на социалното предприемачество, където ще можете да пазарувате на кауза и да разберете повече за подкрепата, която е най-важната за социалното предприемачество.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини