Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Звезди от София филм фест засаждат дървета в столични паркове

Джералдин Чаплин и Кшищов Зануси ще засадят сребрист смърч, липа или магнолия в парка "Заимов"

OFFNews 17 март 2023 в 15:24 1389 0

Дърво

Снимка Аделина Анева/Столична община

Носителят на Оскар и „Златна палма“ Фолкер Шльондорф и кметът на София Йорданка Фандъкова засадиха първото дърво в градина „Кристал“

Започна инициативата за засаждане на „Гората на София филм фест“ в партньорство със Столична община.

Първите четири дървета от тази гора засадиха в градина Кристал носителят на Оскар и „Златна палма“ от фестивала в Кан Фолкер Шльондорф, кметът на София Йорданка Фандъкова, режисьорът Радослав Спасов, носител на тазгодишната награда на София, и директорът на „София филм фест“ Стефан Китанов.

Кметът Фандъкова поздрави ръководството на филмовия фестивал, на който Столична община е патрон. Благодарение на него София събира изявени творци актьори, режисьори, сценаристи от България и света.

Новата инициатива за засаждане на дървета съвпада с желанието ни за повече зеленина в града, което реализираме през последните години с проектите за засаждане на дървета в паркове, покрай улици, в дворове на училища и детски градини, както и гора в квартала.

Дърветата са от вида сребрист смърч, липа и магнолия. Предвижда се всички важни гости на фестивала да засадят дървета, като останалите ще бъдат в парка „Заимов“, каза Стефан Китанов. Очаква в инициативата в следващите дни да се включат Джералдин Чаплин, Кшищов Зануси, Джесика Удуърт и др.

„София филм фест“ бе открит вчера с филма на германския режисьор Фолкер Шльондорф "Повелителят на горите". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови