Звездата на Петербургската школа Сергей Редкин открива 'Среща на поколенията'

OFFNews 16 септември 2020 в 08:32 2502 0

С концерт на пианиста Сергей Редкин днес в Сити Марк Арт Център започва цикълът концерти "Среща на поколенията".

"Целият мой живот е свързан с музиката. Това е и хоби, и професия за мен", сподели в интервю за БТА Сергей Редкин.

Сергей Редкин започва да свири на пиано от петгодишна възраст, а на шест постъпва в Музикалното училище като ученик на Галина Богуславская.

През 2012 и 2013г. Сергей печели първи награди на III Международен клавирен конкурс "Май Линд" (Хелзинки, Финландия) и VI Международен конкурс"С. Прокофиев" (Санкт - Петербург). През 2015г. получава трета награда и бронзов медал на XV Международен конкурс "П. И. Чайковски", гр. Москва. Същата година завършва магистратура, а през 2017 и докторска степен в Петербургската консерватория "Н. Римски - Корсаков".

През 2018/2019 концертен сезон Сергей дебютира с филхармонията на Санкт - Петербург под диригенството на Юрий Темирканов на сцената "Виктория Хол" в Женева, както и на престижният Люцернски международен фестивал. Солира на Симфоничния оркестър на името на П. И. Чайковски под палката на Владимир Федосеев на новата сцена "Зарядие" в Москва; осъществява първите си големи международни турнета в Япония и Великобритания; изпълнява клавирни рецитали в рамките на Люцернски международен фестивал и Вербие (Швейцария), Ноанският фестивал на името на Ф. Шопен във Франция и др.

След като бива номиниран от световно наложилия се американски композитор Филип Глас, диригентът Денис Ръсел Дейвис и японската пианистка Маки Намекава, през 2018г. Сергей Редкин получава ежегодната специална награда на клавирния фестивал в Рур (Германия).

В рамките на цикъла концерти "Среща на поколенията" той ще изненада публиката с един обновен репертоар, включващ произведения на Шопен, Шуберт и Мусоргски.

"Този концертен цикъл, с който откриваме новия сезон, се нарича "Среща на поколенията" и не мога да си представя по-добро начало от срещата ни с изкуството на Сергей Редкин - една възходяща звезда на прочутата Петербургска школа", сподели проф. Венцеслав Николов. Не можех да си представя по-хубава програма и за нашето време, и за нашата публика, която е влюбена в романтиката, каза още той.

Проф. Николов поясни, че следващият концерт ще бъде на 12-годишният Ивайло Василев - едно много талантливо дете, което вече е свирило със Софийска филхармония и има богата концертна дейност. По думите му неслучайно в концертния цикъл са включени и най-малките, защото те са тези, на които принадлежи бъдещето.

Програмата на "Среща на поколенията" включва още концерт на проф. Милена Моллова и нейната студентка Анжела Тодорова на 13 октомври, както и изпълнения на забележителния български пианист Людмил Ангелов с негови студенти от Нов български университет на 2 декември. Последният концерт, който ще е Коледен и е планиран за 22 декември, ще бъде на проф. Венцеслав Николов с негови студенти от прочутия вече ансамбъл "Силуети". Видео - Красимир Михайлов. Монтаж - Валя Ковачева.

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови