'Живопис': Изложба на младата художничка Криста Кирова

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2020 в 11:02 3593 0

На 12 октомври от 19 часа, в Руски културно-информационен център, е откриването на изложбата  „Живопис“ на художничката Криста Кирова.

Изложбата е резултат на един дълъг творчески процес. Тя представя живопис в трите основни направления – портрет, пейзаж и натюрморт. Вдъхновена е от търсенията на френските импресионисти, немския експресионизъм, от началото на миналия век, и руската класическа живопис. Въпреки това, живописният изказ на Криста Кирова не е подчинен и не се стреми да имитира дадени стилистични характеристики. Той е резултат на нейната артистична чувствителност и пластически търсения. Поради тази причина, не бива да бъде поставян в рамките на определено понятие или стил. Криста Кирова експериментира с различни техники и материали като маслени бои, акрил и пастел.

За нея като творец и художник главната цел на живописта е да провокира чувства и емоции. Да бъде искрена. Независимо, дали в нея присъства пълната липса на реализъм, или обратното, представлява огледално отражение на реалността.
Изкуството на Криста Кирова вълнува. То не се ограничава в рамките на технически перфектното изпълнение. В него има живот и пространство. Изпълнено е с герои, и всеки от тях разказва история. Живописта на Криста Кирова е различна, емоционална, наситена с цвят и форми.

Криста Кирова е родена в град Плевен, през 1988г. Завършва там своето гимназиално образование, след което е приета в София, за да учи живопис. Завършва магистратура в Нов български университет, в класа на проф. Николай Майсторов, през 2013г. През 2018 успешно защитава докторска дисертация на тема „Експресивният изказ в изкуството от края на XX-ти и началото на XXI-ви век“. За последните няколко години има редица самостоятелни изложби. Твори в основните направления на живописта-пейзаж, портрет и натюрморт. Черпи вдъхновение от художници като Гоген, Ван Гог, Моне, Паола Бекер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови