'Жената от езерото' и 'Лебедово езеро' са акцентите в тазгодишния фестивал в Панчарево

Венци Мицов 22 юни 2021 в 13:45 4247 0

За втори път езерото в Панчарево ще приюти лятната сцена на Софийската опера. Това ще се случи в рамките на 12-ото издание на фестивала "Опера в парка", чийто организатор е Столична община.

В рамките на този летен фестивал домакините от район Панчарево и Софийската опера стартират точно след две седмици второто издание на фестивала "Музи на водата", който ще продължи до средата на септември.

"Целта ни е този фестивал да стане традиционен", заяви на пресконференцията днес кметът на район Панчарево Николай Гюров. И обеща както миналата година по време на всички спектакли да осигури безплатен отвеждащ транспорт от и към метрото.

"Тази година фестивалът надгражда миналогодишната си инфраструктура", заяви изпълнителния директор на "Хели ер" Георги Спасов, който изгражда сцената и всичко, свързано с летния фестивал. Самата трибуна е струвала 135 000 лева по думите на Спасов, а средствата са дарени от неговата фирма.

Какво е новото?

Най-напред, по думите на директора на операта акад. Пламен Карталов, има увеличение на седящите места. "Дано да отпадне ограничението за 50% заетост. Така, ако всичко е наред, ще имаме възможност да посрещнем до 1200 зрители", заяви Карталов.

Освен увеличения капацитет за зрители е заздравен и понтонът, на който е изградена самата сцена. Нова оркестрина и нови гримьорни ще посрещнат интернационалния екип, който ще бъде част от лятната премиера на Софийската опера - операта "Жената от езерото" на Джоакино Росини. В екипа влизат певци от България, Венецуела, Чили.

"И тази година сме тематични. Имаме два спектакъла, свързани с водата - "Жената от езерото" и балетът "Лебедово езеро". в операта зрителите ще видят как главната героиня се появява с лодка от езерото. Росини би бил доволен да види това", каза акад. Карталов.

Освен двете премиери отново ще видим и мюзикълите "Мама миа" и "Шрек", оперните класики "Кармен", "Селска чест", "Джани Скики".

"За следващото издание на фестивала предвиждаме премиера на операта "Летящият холандец" от Рихард Вагнер", издаде в аванс Пламен Карталов.

Междувременно, фестивалът "Опера в парка" започна на 19 юни в парка на Военна академия в столицата. Програмата му е посветена на детската аудитория и включва заглавия, като "Трите прасенца" и "Червената шапчица" на Александър Райчев, "Мечо пух" на Андрей Дренников, а на 25 юли ще бъде представена и операта от Моцарт "Вълшебната флейта".

Програмата на фестивала "Музи на водата" в Панчарево можете да видите тук: https://www.operasofia.bg/repertoire/Panchrevskoto ezero#schedule-1.

От същия линк можете да си закупите и билети за всички постановки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови