Здравка Евтимова: Колкото повече се страхуваш, толкова повече ще успееш

Според писателката страхът е двигател на успеха

OFFNews 05 януари 2024 в 12:50 8796 0

Здравка Евтимова

Снимка БГНЕС/Архив

Здравка Евтимова

Отказите за мен винаги са били много полезни, защото ми стават ясни изискванията. И следващото нещо, което пиша, не се стремя да е спрямо тези изисквания, а така както усещам дадена ситуация, образ и думи. След това търся такова издателство, което би приело написаното.  Въобще страхът е нещо много полезно - той се превръща в двигател на успеха.

Това заяви пред Нова нюз Здравка Евтимова. Вчера писателката, която е и автор на OFFNews, бе удостоена с новоучередената награда за фантастика „Доктор Т. О’Конър Слоун“ („Dr. T. O’Connor Sloane“) в САЩ.

Наградата е за трайния ѝ принос в областта на фантастиката "чрез нейната уникална творческа визия и глас, както и получили висока оценка творби, отличени с международни награди". Евтимова подчерта, че у всеки пишещ човек живее паниката, че текстовете му ще бъдат отказани. "Не се покланяйте на страха, дръжте го така както голям човек държи едно дете за ръка", посъветва тя.

Здравка Евтимова в момента се намира в Германия, където помага на снаха си за гледането на шестото ѝ внуче. "Тя е наш човек, перничанка. Щастливи сме с малкия Георги, който се роди преди 9 дни", разказа писателката.

"Новината за наградата беше изненадваща за мен. Зарадва ме и пожелавам такава радост, а и по-голяма, на всеки пишещ човек. В България има поети и писатели, на чиито творби се възхищавам", коментира тя по повод хубавата новина от вчера.

Според Здравка Евтимова "талантът е другото име на живот". Тя призова авторите да кандидатстват с творбите си колко може повече и да бъдат смели.

Разказите на Евтимова са публикувани в 32 страни по света. "Кръв от къртица" е включен в учебниците в Дания, както и е сред препоръчаните разкази за обучение в прогимназиите в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика