Защо Ивайло Христов отказа „Аскеер“-а

ОFFNews 27 май 2014 в 21:04 4725 3

Ивайло Христов. Снимка: Евгени Димитров/ Булфото.
Ивайло Христов. Снимка: Евгени Димитров/ Булфото.

Актьорът Ивайло Христов отказа да приеме наградата „Аскеер“ за главна мъжка роля заради отношението на държавата към културата.

„Вече 25 години българската държава не знае какво прави с изкуството и културата си, няма никаква концепция“, заяви той пред bTV.

На церемонията по връчването на наградите в театър „Българска армия” Христов отказа да приеме „Аскеер“-а като протест срещу това, че българската култура е „завряна в най-гадния ъгъл на задния двор на държавата”.

Той заслужи приза за главна мъжка роля за превъплъщението си в Коулмън Конър в „Самотният Запад" на Театър 199.

За да опише ситуацията, той цитира реплика от представлението „Буре барут” на Деян Дуковски: „Ние живеем в хемороида на гъза на света.”

„Този път ми прикипя, защото на 24 май обикновено се раздават дипломите в Академията. Виждам класа си една година по-късно, борещи се за оцеляване. От 20 души само 3-4 са намерили реализация като актьори. И ми стана мъчно, че такава енергия и талант се разпилява поради безхаберие на държавата и липса на идея за развитие”, разказа Христов.

Той изтъкна още, че останалите професии могат да се реализират и на друго място, но актьорът не може.

А провинциалните и софийските театри нямат средствата да наемат нови актьори.

Свидетел на протеста на актьора в Театър „Българска армия“ стана и и министърът на културата Петър Стоянович, който посрещна жеста на Ивайло Христов с полуусмивка.

„Той също се пече на този огън. Не става въпрос само за заплатите на актьорите. Какво да направи и министърът с такъв бюджет. В Македония бюджетът за култура е 1,5% от БВП, разкриват театри, а тук е 0,5%”, възмути се още Христов.

„Защо няма закон за театъра толкова време? Законът за меценатството е напълно неприложим. Културата и здравеопазването са извън икономиката, те са в бялата книга на изчезващите видове”, завърши Ивайло Христов, като призова за промени в политиката на държавата по отношение на тези сектори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!