Започва 50-тият Софийски международен панаир на книгата

OFFNews 04 декември 2023 в 15:58 1885 0

Започва 50-тият Софийски международен панаир на книгата

Снимка Започва 50-тият Софийски международен панаир на книгата

Започва 50-тият Софийски международен панаир на книгата

От 5 до 10 декември в НДК ще се проведе 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата – най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания за всички възрасти, като посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия. Мотото на тазгодишния юбилеен панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".

Посетителите ще могат да се запознаят с най-интересното от книжния пазар в България и да се срещнат с много автори, илюстратори и преводачи от цял свят.

"За 50 пореден път имаме Панаир на книгата, което само по себе си е събитие. Панаирът обаче е не просто място, на което сме събрали книги и хора, свързани с книгите и четенето, Панаирът е част от "Кауза Грамотност", за която Асоциация "Българска книга" работи десетилетия наред. При все по-нарастващите проблеми с неграмотността е важно да има събития, които доказано обръщат негативните тенденции в четенето. И Панаирът е именно това – изключително ефективен начин за повишаване на нивата на четене, което пък на свой ред е в основата на повишаване на грамотността", каза Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".

В програмата на Панаира на книгата ще се проведе кръгла маса, посветена на грамотността и четенето.

Асоциация "Българска книга" ще връчи и годишните награди за книгоиздаване "Златен лъв". Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са: полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две "Най-добър издателски проект" и "Издателски проект с най-голяма обществена значимост".

Паралелно с Панаира на книгата отново ще се проведат Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за фестивалите в България ще пристигнат водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

Софийски международен панаир на книгата, Софийски международен литературен фестивал и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи се организират от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Столична община, събитията са част от Календара на културните събития на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!