За първи път показват у нас великите през обектива на Арнолд Нюман

Зарина Василева 05 ноември 2018 в 19:50 2373 0

Пабло Пикасо

За пръв път в България ще има изложба на емблематичния фотограф Арнолд Нюман (1918 - 2006).

В нея ще има 55 кадъра с исторически портрета на знакови личности. Тя ще бъде открита утре в Софийска градска художествена галерия и ще може да бъде разгледана до 9 декември.

Една от снимките му е на вглъбен и уморен мъж, вперен над огромен роял, чийто отворен капак прилича на обърната нота и сякаш го поглъща. Когато Игор Стравински види този свой портрет ще възкликне: "Вие ме направихте известен!"

Друга фотография представя легендрания Труман Капоти излегнат на дивана. Върху лицето му се протяга предизвикателна усмивка, а очите му се смеят под периферията на бяло бомбе.

Наричат ги портретите на Арнолд Нюман, а него - майстор на фотографията. Роден през 1918 г., той пръв извежда моделите от студиото си и ги връща в обичайната за живота им среда. Така се раждат едни от най-емблематичните портрети и се появява нов жанр във фотографията: „фотопортрет в интериор”. 

Изложбата на Арнолд Нюман в България е десета от поредицата „Майстори на фотографията”, реализирана от фондациите „МУСИЗ” и „Америка за България”. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови