''Всички и никой'' на Йордан Радичков на книжния пазар

Първият роман Радичков от 1975 година е единственият текст на автора с криминална тематика.

OFFNews 22 април 2021 в 15:49 3697 0

„Всички и никой“ е първият роман на Йордан Радичков от 1975 година и единственият текст на автора с криминална тематика.

Книгата, вдъхновена от истински събития, разказва за тихото село Разбойна, в което един ден е открит трупът на местен жител.

Назначеният да разкрие убийството Иван Мравов започва своето разследване в същия ден, в който в селото пристигат неконтролируем табор с конекрадци, съмнителни иманяри, една мечка, два диви вола и самият дявол, който се материализира с умряла сврака в ръцете си.

„Всички и никой“ вдъхновява театралния режисьор Крикор Азарян за единствения му опит в киното и през 1978 година се появява едноименният филм с участието на Велко Кънев, Григор Вачков, Константин Коцев, Катя Паскалева, Тодор Колев и други.

Заедно с това първият роман на Йордан Радичков ражда и една история, която започва да обикаля из страната и придобива свой собствен живот като хора из цяла България свидетелстват за реалността на споменатата по-долу бележка.

Книгата започва с писмо от разбойниците от село Косталево, които споделят, че все по-често във вилните зони, собствениците на къщи оставят бележка до разбойниците: „Молим да не разбивате вратите и заключалките, във вилата няма покъщина!“.

Отговорът на разбойниците, четлив и грамотен, винаги следва: „Има-няма покъщина, ние сме длъжни да провериме!“.

Романът вече е на книжния пазар, издаден от издателство НИКЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови