Видео: Българско военно чудо: Епопеята на Шипка

OFFNews 07 март 2018 в 17:49 4686 0

Епичните боеве на връх Шипка са фокусът в 11-ия специален бонус епизод на документалната поредица „Българско военно чудо“. Тя беше представена на националния празник 3 март и само за няколко дни достигна до половин милион българи в социалните мрежи. Екранният разказ за Шипченската епопея започва от април 1877 г. с преминаването на руските войски през река Дунав, където се разделят на три части.

Една от армиите – Предният отряд на генерал Гурко, се насочва на юг. В същото време от Черна гора по море е прехвърлена армията на Сюлейман паша. Тя се състои 45 хил. войници, които са калени и готови за битка. Силите на двата отряда се сблъскват при Стара Загора. Това е и първото изпитание. До този момент руснаците не очакват голяма подкрепа от българските дружини и ги смятат за неподготвени, но нагласата им бързо се променя след героичната защита на Самарското знаме.

На 3 август опълченците са вече на Шипка, а руснаците са заблудени от Сюлейман паша, който избива мирното население. Ген. Радецки изпраща войска към Елена, мислейки си, че турския паша ще удари там. Но за изненада на всички, турската армия се насочва право към Шипка, където командирът на Шипченския отряд - ген. Столетов, е безсилен да поеме отбраната на височините наоколо. Той разполага само с 5500 души и 27 оръдия, а към него идват 30 хил. турци с 46 оръдия.

На 8 август опълченецът Манол Георгиев си спомня: „От червените фесове на Мохамедовите потомци шипченските полета се представляваха като кървава долина или ниви, обрасли с полски божур”. Следващите дни предстоят артилерийски двубои. Първата атака е отбита, но следват втора и трета, а пушките на опълченците се повреждат. За щастие Браянският полк пристига на помощ и силата на защитниците нараства с 7500 войника. Радецки насочва войските си към Шипка.

В горещия ден на 10 август Сюлейман паша нарежда да бъде открит убийствен артилерийски огън по защитниците от височините, в резултат на който голям брой опълченци и руснаци са убити на метри от бленуваната студена вода. Настъпването на 11 август бележи и най-критичния ден за отбраната на прохода... Развръзката на битката на връх Шипка гледайте във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови