Венци Занков връчва Железен орден за съвременно изкуство за десети път

OFFNews 01 май 2019 в 12:36 2056 0

Художникът Венцислав Занков, един от „класиците“ в българското съвременно изкуство, който винаги е бягал от поп-клишетата и модите-еднодневки, и залага до днес на абсолютната истина в процеса на творене, ще връчи на 1 май десетия юбилеен „Железен орден за съвременно изкуство”.

Церемонията ще се състои от 19 ч. в култовото за много артисти пространство „Хамбара“ на ул. „6-ти септември” 22 в София. По традиция Занков ще почерпи с чаша вино и по случай рождения си ден.

„Никога не съм вярвал, че ще продължавам да давам това отличие толкова дълго време, че то ще е устойчиво във времето, а още по-малко съм си мислел, че артистите ще се стремят към него. Десет години по-късно мога да кажа, че след като имаше дори случай на кражба на един от железните ордени, вероятно необходимостта да я има тая награда, е по-силна от посредствеността и аз обещавам на колегите-артисти, че никога няма да ги оставя да се чувстват сами в стремежа си към илюзорното съвършенство“, коментира по повод юбилейното издание на наградата Венци Занков.

„Железен орден за съвременно изкуство” се връчва веднъж годишно на визуален артист, галерия или независима организация, действащи в полето на съвременното изкуство, с което допринасят за нов, друг и различен поглед за разбирането му и е извън полезрението на масмедиите и официално представяща се култура и изкуство, но с ясен принос към тях. Отличието има и за цел да открои независими артистични дейности, които надскачат локалния контекст на „правене на изкуство”.

През годините носители на престижното ъндърграунд отличие са били имена като Веселина Сариева, Красимир Кръстев RASSIM, Иво Димчев, Дан Тенев.

За носителя на „Железен орден за съвременно изкуство” за 2019 Занков издава единствено, че рисува, ползвайки електричество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови