"Възвишение" - да любиш свободата

OFFNews 05 ноември 2017 в 10:44 6826 0

Какво бихте направили за любовта? Бихте ли стояли гладни дни и нощи? Бихте ли пътували с дни, без да спите? Бихте ли жертвали себе си и другарите си за любовта? Любовта, която наричате и своя родина. Героите на романа "Възвишение" го правят в екранизацията на книгата.

"Възвишение" ще оживее на голям екран официално на 10 ноември. Филмът, режисиран от Виктор Божинов, вдъхва живот на станалите любими герои Димитър Общи, Гичо и Асенчо.

Историята във "Възвишение" преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи (Филип Аврамов) и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо (Александър АЛексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) - полу-революционери, полу-разбойници, които получават задачата да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

Една от най-хубавите черти на филма е, че още с първите кадри и първи думи те прехвърля с емоция във Възрожденска България, която е следвала единия висш идеал - свободата.

Борбата е безмилостно жестока, както е казал поетът, а във филма тя е придружена и с достатъчната доза хумор, която придава нужната свежест на филма.

Освен с блестящ сценарий, "Възвишение" се отличава и с впечатляващ актьорски състав - Димитър Рачков, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Кирил Ефремов, Малин Кръстев, Евгени Будинов, Герасим Георгиев и други.

"Възвишение" е правилната посока, която филмовата индустрия у нас извървява бавно, но уверено. Филмът не бива да се гледа, защото е "български" и само заради това. И романът, и филмът "Възвишение" показват едно - какво е да любиш родината, какво е да искаш свободата по-силно от всичко и какво е да се погубиш в името на една най-висша цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови