Варненци бранят ''Гъбата'' от нов строеж

OFFNews 03 декември 2022 в 17:43 2780 2

Снимка Архив

"Гъбата"

Над 1500 граждани подписаха петицията „Милост за Гъбата” - в подкрепа на знаковата сграда във Варна, известна като "Гъбата". До 2020 г. тя съществува като централна градска баня.

Днес има реална заплаха тази сграда да бъде съборена, с официално разрешение за строеж, алармират организаторите на подпиуската..

Гъбата е забележителна с единствения по рода си купол. Намира се в граничната зона на защитена територия с културно–историческа защита. Представлява единична културна ценност, част от ансамбъл и редом ансамблов паметник на културата. Сградата е в процедура да стане паметник на културата, като този процес не е завършен. Без тази сграда ще бъде нарушено културно-историческото ядро на града, смятат защитниците ѝ.

Главният архитект на Варна твърди, че височината на планираната сграда е крайно неподходяща. Специалисти напомнят, че на мястото има огромна подземна река и заради новия строеж тя ще се измести и ще наруши конструктивно околните сгради, пише още в техните мотиви.

Гражданите на Варна апелират за спешна реакция на национално ниво, защото по думтие им инвеститорът планира до седмица да елиминира сградата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

2

Constanza

03.12 2022 в 21:11

Наистина би било добре да се борят за сградите преди да се стигне до събаряне.

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

03.12 2022 в 19:42

След като са против,нещо предлагат ли?За толкова години поне да я бяха боядисали.Там е дупка и не е за висока сграда.Навремето там нямаше нищо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!