В София започва 12-тото издание на международният фестивал на анимационния филм ''Златен кукер''

12-тото поредно издание ще се проведе в НАТФИЗ, а този път ще е достъпно за цялата страна и онлайн

OFFNews 25 май 2021 в 17:01 1739 0

В рамките на 5 дни, от 26 до 30 май, всички любители на анимационното кино ще имат възможността да се насладят на 12-тото издание на международния фестивал „Златен кукер - София“, чийто домакин е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. В рамките на конкурса са избрани над 140 филма от цели 97 страни, а заедно с това предстои и богата съпътстваща програма. За първи път впечатляващата селекция ще е достъпна и за публиката извън столицата, която ще може да се наслади на всички продукции онлайн в платформата Neterra.TV+ от всяка точка на страната. От 26 май всички филми ще са налични онлайн в продължение на 4 седмици.

На фестивала ежегодно се връчват 10 награди в различни категории: Едноминутни филми (около 1 мин.), Късометражни филми (от 1 до 10 мин.), Късометражни филми (от 10 до 45 мин.), Пълнометражни филми (над 45 мин.), Студентски филми, Детски филми, ТВ серии, Еко филми, Музикално видео и Рекламен анимационен филм. Всички селектирани филми може да разгледате тук: https://2021.animationfest-bg.eu/bg/films/selection/category/SUPER+SHORT+(ABOUT+1+MIN)/

Наред с това се провежда и национален конкурс за най-добър български анимационен филм, връчва се Гран При „Златен кукер - София“, а специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков.

Всички филми от конкурсната програма ще са налични от 0 часа на 26 май на Neter-ra.TV+ за период от 4 седмици. За пръв път платформата е домакин на фестивал с толкова много заглавия - над 140, които ще са достъпни онлайн от цяла България.

Предлагат се пакетни билети – 20 филма за 6 лева, 30 филма за 10 лева или всички филми за 30 лева. Те могат да се гледат по всяко време. Продажбата стартира от 25 май.

Още подробности и инициативи ще откриете на официалния сайт на фестивала:
https://2021.animationfest-bg.eu/bg/home/


За „Златен кукер - София“:

МФАФ „Златен кукер - София“ стартира през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел - обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници.

Организатори са филмово анимационно и дизайн студио и РА АНИМАРТ, съвместно с БАНХА "Пр. Пройков"– неправителствена организация, създадена от Надежда Славова (художник, аниматор, режисьор, сценарист), възродила фестивала със собствени средства като негов директор. Успехът на фестивала се дължи на огромния 31-годишен креативен опит на Студио АНИМАРТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !