Уважавай себе си, пиши на кирилица

OFFNews 24 май 2017 в 06:00 8209 3

Уважавай себе си, пиши на кирилица. Това послание отправи чрез видеоклип  издателска къща "Жанет 45" в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Видеото е със субтитри на "шльокавица", за да го разберат всички.

"На 24 май всички започват да уважават кирилицата, но сме на път да станем единствената държава в света, която доброволно се отрича от азбуката си", казват авторите и сочат решението: "просто пиши на кирилица и помоли приятелите си да правят същото".

"Не азбуката е проблемът, ние сме проблемът, но ние сме и решението. Върни си езика. Ако не от уважение към България, то поне от уважение към себе си"

Преди дни пловдивското издателство провокира пишещите на български, но на латиница, като отпечата "Под игото" на Вазов на шльокавица.

"Избрахме вечния роман „Под игото“, защото знаем, че той заема специално място в съзнанието на българите и само така можехме да привлечем вниманието на всички. Само така можехме да им покажем колко много губим, пишейки на шльокавица. Губим езика си, с него губим културата си. А в крайна сметка губим и идентичността си", обясниха от "Жанет 45" тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

24.05 2017 в 10:05

Реди, специални комплименти за това "някоИ"! Идва леко злобно, но напълно уместно.

Поздрав!

63994

2

Red or Dead

24.05 2017 в 09:43

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на сите българи и на всички други които са приели кирилицата!!
Лопе, чудесно пожелание, за някоИ е късно, за други е мисия невъзможна, но поне не им липсва самочувствие и.......безочие, ако се получи прекалено саркастично, аз вина нямам, просто това е реалността.Мисля, че ТОЧНО на днешния ден не е лошо да се наблегне на това;)

29217

1

Лопе де Вега

24.05 2017 в 08:10

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, уважаеми съфорумци! На всички пожелавам тази година да усвоим по-добре прекрасния си роден език!

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!