Украйна избра участника си за Евровизия 2023 в бомбоубежище

OFFNews 18 декември 2022 в 16:05 2055 1

Кадър от представянето на TVORCHI

Снимка ANASTASIIA MANTACH / SUSPILNE UKRAINE

Кадър от представянето на TVORCHI

Украйна избра поп дуото Tvorchi за участник в песенния конкурс "Евровизия" през следващата година в пряко предаване от бомбоубежище в Киев. Песента им Heart of Steel е първата, потвърдена за конкурса през 2023 г. в Ливърпул.

"Ще опитаме да направим всичко възможно, за да представим Украйна достойно", обеща Андрий Гуцуляк от групата.

Конкурсът трябваше да се проведе в Украйна, след като оркестър "Калуш" спечели тази година, но заради войната през 2023 г. домакин ще бъде Великобритания.

Изборът на представител в "Евровизия" 2023 от Украйна се състоя в събота в метростанция в Киев, която беше превърната в тв студио. Тя се използва за бомбоубежище, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

По време на изпълнението си танцьорите от TVORCHI носеха газови маски, докато на екраните се повявяха предупредителни знаци за ядрена опасност над текстове като: "Не се страхувай да кажеш това, което мислиш".

"Искам само да ви благодаря, Украйна", каза вокалистът Джефри Кени на зрителите на украинския конкурс за Евровизия, който беше излъчван онлайн.

"Не мислехме, че ще спечелим, но искаме да кажем БЛАГОДАРЯ на всички, които ни подкрепиха, които слушат нашата музика и които се борят на фронтовата линия", каза Гуцуляк.

Те победиха няколко балади с лирични препратки към войната, които бяха сред фаворитите. Шоуто продължи четири часа.

От първото участие на Украйна в песенния конкурс през 2003 г. тя е печелила три пъти и само шест пъти е завършвала извън топ 10, което я прави една от най-успешните държави в конкурса.

Тази година телевизионният оператор UA:PBC получи почти 400 песни от 299 участници, които се надяваха да попаднат във финалната десетка в съботното телевизионно селекционно шоу.

"Решението да проведем конкурса под земята ни кара да се чувстваме сигурни, че самото шоу може да продължи без прекъсване, защото независимо дали имаме сигнал за въздушно нападение, работата може да продължи", каза ръководителят на украинската делегация на "Евровизия" Оксана Скабинска пред Би Би Си.

По време на някои части от предаването зрителите чуваха преминаването на влакове, но иначе всичко изглеждаше като във всяко друго телевизионно студио.

TVORCHI e петият избран участник за Евровизия догодина. Кипър, Израел, Нидерландия и Словения също са определили своите изпълнители, но все още не са публикували песните, които ще изпълнят.

37-те държави участнички трябва да потвърдят песните и изпълнителите си за конкурса до края на март.

Големият финал на песенния конкурс "Евровизия" през 2023 г. ще се състои на 13 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!