Творби на номинираните за наградата „База“ в Софийска градска художествена галерия

OFFNews 20 юни 2017 в 15:07 3352 0

Снимка Софийска градска художествена галерия

Софийска градска художествена галерия

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще представи изложба на художниците, номинирани за наградата за съвременно изкуство "БАЗА". Тя ще бъде открита днес, 20 юни, от 18 ч и по време на събитието ще бъде обявен и тазгодишният ѝ носител.

Наградите за победителя са самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София и двумесечна творческа резиденция в Ню Йорк. Пребиваването в Ню Йорк е съпътствано от динамична програма с посещения на изложби, срещи с куратори и други събития, в които художниците представят работите си.

Изложбата ще продължи до 30 юли, а целта ѝ е да представи по най-добрия начин всеки от номинираните. В много случаи авторите представят нови произведения, създадени специално по този повод или работи от последната година.

Членовете на журито за 2017 г. са Владия Михайлова (куратор), Вера Млечевска (куратор), Стефка Цанева (куратор), Петер Цанев (художник и преподавател) и Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк).

Наградата за съвременно изкуство БАЗА съществува от 2008 г. В нейната статистика досега влизат девет успешно проведени резиденции на български художници в Ню Йорк, четиридесет и трима номинирани за изложба, 277 подадени портфолиа и 27 художници, куратори и представители на институции, участвали като членове на журито.

Носители на наградата БАЗА досега са Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015) и Димитър Шопов (2016).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews