Транстрьомер стана явление на 80 години

OFFNews 07 декември 2011 в 10:07 1752 0

transtromer_king_slideshow (1)
transtromer_king_slideshow (1)

Макар и прикован в инвалидна количка, 80-годишният Томас Транстрьомер се яви на връчването на нобеловите награди.

80-годишният шведски поет бе поздравен на церемонията в Стокхолм от своя крал Карл ХVІ Густав.  Той обаче не успя да произнесе обаче своята лекция след получаването на приза за литература. Вместо него това направи съпругата на лауреата Моника.

"Благодаря на Шведската академия за нейната смелост и красивата грамота. Благодаря на всичките ми преводачи, които работят толкова много за толкова малко възнаграждение и признание! Вашата мотивация е вашата любознателност и отдаденост. Това би трябвало да е любов - единственият истински принцип за превод на поезия", се казва в лекцията. Академията в Стокхолм обяви в мотивите си за Нобеловата награда по литература, че шведският поет е заслужил признанието, защото "със своите кондензирани, полупрозрачни картини той ни дава свеж достъп до реалността".

Транстрьомер е роден на 15 април 1931 година в Стокхолм в семейство на журналист и учителка. Следва история на литературата, поетика, история на религията и психология. Започва да публикува поеми в различни издания. През 1954 година излиза първата му сбирка "17 стихотворения", обявена за едно от явленията в шведската поезия за десетилетието. Творчеството на Томас Транстрьомер се характеризира с икономичен и конкретен изказ и хапливи, но ярки метафори. Тази година излезе последното му засега произведение - сборника "Стихове и проза 1954 - 2004" (Dikter och prosa 1954-2004). Поетът е преведен на над 60 езика. В България Транстрьомер е издаден през 1981 г. с антологията "Есенен архипелаг" на издателство "Народна култура" в превод на Вера Ганчева. През 1990 година писателят получава инсулт и за дълго време губи говора си. Транстрьомер е седмият швед с Нобелова награда за литература. За последно Хари Мартинсон и Йовинд Юнсон оставиха приза в родината на Алфред Нобел през далечната 1974 година. Нобеловите награди за литература се присъждат от 1901 година. Първият носител е забравеният днес французин Рене Франсоа Сюли Прюдом. Миналата година 103-и носител стана перуанският писател и общественик Марио Варгас Льоса. Шведската академия избира литературния лауреат. В нея членуват 18 пожизнени уважавани писатели, лингвисти, учители, историци и юристи. Нобеловият лауреат по литература Томас Транстрьомер получи към специалния медал и чек за 10 млн. шведски крони (около 1,45 млн. щатски долара).    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews