Цветове и светлини обсипаха Пловдив на церемонията за културна столица (снимки)

OFFNews 12 януари 2019 в 20:21 4294 0

Снимка БГНЕС

С внушителен спектакъл със звук и светлина започна церемонията за обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019-а година.

Цветове и светлини обсипаха града, а в центъра на събитието бе висока 30 метра кула, изградена за сцена. От нея кметът на Пловдив Иван Тотев поздрави жителите и гостите на града.

„Заедно е нашето мото. Заедно взехме съдбата в ръцете си”, каза той.

След него излезе българският еврокомисар Мария Габриел, която връчи на кмета почетен знак от името на Европейската комисия.

Снимка: БГНЕС

Церемонията продължи с изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов, а веднага след него - с оглушителни кукерски състави.

Участниците в шоуто по откриването са над 1500. На финала ще прозвучи гласът на Валя Балканска и ще има 15-минутни фойеверки. Междувременно текат и концерти на откритата сцена в "Капана". По главната улица ще свири духовият оркестър от иралианския град Матера, който едновременно с Пловдив е културна столица на Европа за тази година.

Пространството между двата булеварда "Цар Борис III Обединител" и "Мария Луиза" е изпълнено с хора.

Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица. 

Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата. Едногодишната програма бе подготвена от фондация "Пловдив 2019" в рамките на четири години и включва 300 проекта и близо 500 събития, които обхващат целия Южен централен район, както и градовете финалисти от втория кръг на надпреварата - Варна, София и Велико Търново. Тя е структурирана в четири тематични платформи - Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране, свързани с типичните за града особености.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови