Цигуларят Марио Хосен и пианистът Адриан Йотикер закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021

Двамата музиканти излизат заедно на варненска сцена с интеграл на сонатите за пиано и цигулка от Брамс

OFFNews 04 октомври 2021 в 12:33 755 0

Европейския музикален фестивал Варна 2021 ще бъде закрит на 10 октомври на Основна сцена на Държавна опера Варна с концерта на Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано. Двамата ще свирят за първи път като тандем във Варна. Те ще изпълнят интеграл на сонатите за пиано и цигулка от Йоханес Брамс.

“Ако някой твърди, че музиката на Брамс е сложна" - споделя проф. Марио Хосен, - "аз бих казал, че няма нужда да разбираш тази музика, ти я усещаш и това, което те обгражда, е твоят свят, твоят космос. Ето защо всеки концерт с творби на Брамс е един досег до духовното. Музиката на Брамс е мост между материалното и духовното за тези, които дори и да не участват активно и физически, попадат в тази магия, благодарение на процесите в тяхното съзнание и душа, така че ние всички сме участници в този процес.”

За плодотворното си творческо сътрудничество с Адриан Йотикер проф. Хосен разказва, че продължава вече 20 години и отдавна е прераснало в приятелство: “Той е изключителен човек, артист и преподавател”. А отношението си към факта, че с техния концерт ще бъде закрит Европейския музикален фестивал Варна, изразява спонтанно с подчертано пристрастие: “Европейският музикален фестивал Варна е бутиков, всяко заглавие е внимателно избрано. Фестивалът създава една палитра и стилово разнообразие, което го прави уникален. Аз се готвя за този концерт с трепет...”

Новият Брамсов проект на двамата именити изпълнители, който ще бъде представен във Варна, скоро след това ще излезе пред виенската публика на сцената на престижната зала Wiener Konzerthaus.

Началото на концерта е в 19:00 ч.
Билети от 15 до 25 лв. от Касите на Фестивалния комплекс и Държавна опера Варна. Онлайн - от сайта на ФКЦ: https://bit.ly/3a2ZHyP

Още за концерта открийте на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/EliteMusicAgency

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!