Цигулари от три континента в IV Международен конкурс за цигулари 'Васко Абаджиев'

OFFNews 21 ноември 2017 в 16:36 4472 0

Рекордните 28 участници от 18 държави и 3 континента – Европа, Азия и Америка, ще участват в четвъртото издание на Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“.

Конкурсът ще се проведе от 23 до 26 ноември 2017 г. в залата на Музикалното училище „Любомир Пипков“ в София. Прослушванията ще бъдат в три тура, като последният ще е с оркестър. Гала концертът на лауреатите е от 18 часа на 26 ноември (неделя) в залата на Музикалното училище.

Организаторите от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София се гордеят и със значителното родно присъствие сред цигуларите – трима българи, както и един наш музикант с белгийски паспорт. Престижното международно жури е с председател проф. Ангел Станков, а в него влизат още проф. Елизабет Кроффич от Университета по музика и сценични изкуства във Виена, проф. Хабиб Каялех (Швейц), проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров и д-р Лауритс Ларсен (Дания). По традиция д-р Ларсен ще предостави най-новия модел струни за всички участници и членове на журито от компанията си Larsen Strings. Той ще осигури и награда от 500 евро за най-добро изпълнение на Kаприз на Паганини, изсвирен на най-новия модел струни Larsen Strings.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г. Основна банка на конкурса е „Уникредит Булбанк“, които за четвърти път осигуряват наградния фонд в размер 3300 евро. Допълнителна награда от 500 евро на името на Стефан Балкански осигурява Антония Балканска-Ливайн за най-добро изпълнение на Бетовен.

Целта на конкурса, който се провежда веднъж на две години, е възраждането на националната и международна памет за големия цигулар Васко Абаджиев (1926-1978) и поощряването на развитието на младите цигулкови таланти – своеобразни наследници на духа на Абаджиев. Лауреат на първото издание през 2011 г. беше изключителният германски талант Щефан Тарара, във второто победата си поделиха Даичи Накамура (Яп) и Любов Стеколщикова (Рус), а третото издание беше спечелено от украинката Мария Краснюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови