Татяна Лолова на 80

OFFNews 10 февруари 2014 в 19:14 2940 1

Татяна Лолова.
Татяна Лолова.

Днес своя 80-ти рожден ден празнува великата българска актриса Татяна Лолова.

На 10.02.1934 г. в София се ражда Татяна Желязкова Лолова. Още от детската градина Татяна е убедена (както и всички около нея), че трябва да стане актриса, редовно участва в училищните концерти и празненства - предимно с рецитации. 

Завършва актьорско майсторство при проф. Ст. Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1955 година.

Първата й роля е на Галя в постановката „В люляковата градина“ в Драматичния театър в Русе.

Лолова става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен театър, където се превръща в любимка на българската публика.

За популярността й допринасят и участията й в радиото - в редакция „Хумор, сатира и забава”.

През 1978 година изненадва публиката и почитателите си, след като заявява, че се премества в театър „София“, за да играе драматични роли. Лолова обаче бързо кара аудиторията да промени мнението си, тъй като заедно с Георги Калоянчев изиграват невероятната „Старомодна комедия”.

Според самата Лолова ролята на живота й идва след като се завръща в Сатиричния театър с моноспектакъла по Бекет „Щастливи дни”. Тя грабва наградата Аскеер за ролята си на Уини през 1992 г.

За себе талантливата актриса казва:

През целия ми живот на актриса съм искала за мен да не се знае нищо. Държала съм, когато хората дойдат, да ме видят на сцената и да им е приятно. Не искам нито да знаят през колко дупки минавам вечер по улицата, нито как изглежда боклукът в контейнерите пред дома ми, нито колко ме е страх да се прибирам нощем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови