Танцова революция от Африка на One Dance Week

Политика, бунт и цветният афробийт на легендата Фела Кути на една сцена в Пловдив на 15 октомври

ОFFNews 09 август 2017 в 17:07 3261 0

Революционно-музикалният спектакъл "Република Калакута" ще закрие 10-тото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week на 15 октомври от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов" в Пловдив.

Роден в Буркина Фасо – една от водещите сцени за съвременен танц в Африка – и базиран в Брюксел, хореографът Серж Еме Кулибали представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и онези, които застават под техните знамена.

Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – „баща" на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия.

Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му „струват" над 200 ареста. И нещо повече – армейски погром над Република Калакута – личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977-ма година.

„Република Калакута" не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк. А вдъхновяващ урок за всички, когато се заемат позиции, избухват революции или затихват протести.

Едно ярко, енергично и звучно изпълнение от Африка без маски и клишета. Африка в глобалното съвремие, която Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа представят на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.

За повече информация следете страницата на събитието във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови