Световноизвестният грузински пианист Гиорги Гигашвили с концерт в България

Под палката на маестро Георги Димитров пианистът ще бъде солист на Симфоничния оркестър на БНР

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2021 в 15:36 1800 0

Виенска класика и романтизъм ще звучат на 26 ноември в Зала България.

Под палката на маестро Георги Димитров симфоничният оркестър на Българското национално радио ще изпълни творби от Моцарт и Шуберт.

Концертът е в зала България, а солист ще бъде световноизвестния грузински пианист Гиорги Гигашвили.

Гиорги Гигашвили е носител на Първа премия от Международния клавирен конкурс във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на легендарната пианистка, Гиорги продължава следването си при знаменития педагог Нелсън Гьорнер в Женева.

В България Гигашвили пристига седмици след триумфалната му победа в престижния конкурс KlavierOlymps в Бад Кисинген, Германия.

Георги Димитров е институция в българския музикален живот. Дирижирал е всички български оркестри и е работил като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник „Зюдкурир" пише: „Българският гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране: с деликатни движения той създава със своя "инструмент" – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление..."

Концерт за пиано № 20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт заради своята романтична и страстна природа Той е високо оценен от Бетовен, който пише за него своя каденца. Подобно на други произведения на Моцарт в ре минор, концертът принадлежи към най-драматичните страници от неговото творчество. В него композиторът не само демонстрира блясък и съвършенство на формата – той е майстор, който с поразителна свобода използва цялата емоционална музикална палитра.

Виенската програма ще завърши с Шеста симфония на Франц Шуберт. В нея се преплитат различни влияния: това на Хайдн неочаквано се проявява тук в нов романтичен цвят, а черти на италианската оперна музика се съчетават с ярките находки на Шуберт. Както по състава на оркестъра, в който все още липсват тромбони, така и по характера на музикалните образи.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови