Стилистът на Бьорк идва в София на ДОМА Арт Фест 2015

ОFFNews 05 май 2015 в 17:23 2997 1

Стилистът и художник по косите и костюмите на певицата Бьорк ще гостува в София за ДОМА Арт Фест 2015: Нордика - фестивалът за съвременно изкуство, който тази година представя култура от Северна Европа.

Арнадотир Храндутар от Исландия – известна и като Шоплифтер (Shoplifter), е автор на прическата-скулптура на Бьорк за албума й Медула (Medulla), 2004 г., както и на роклята й от турнето „Greatest Hits Tour“ през 2003 г., отговорна е за редица нейни фотосесии в световни лайфстайл списания.

Храндутар и Бьорк се срещат в Рейкявик в средата на 90-те и музикалната икона веднага се влюбва в екстравагантния стил на своята сънародничка. След появата на „Медула“ Бьорк разказва, че идеята за прическата-скулптура била вдъхновена от неин сън, в който двете танцували една около друга и плетяли косите си.

Шоплифтер нарича косата, своят основен инструмент на работа, „ултимативната нишка, която расте от тялото ни“, фраза прекрасно пасваща на творчеството на Бьорк, в което в голяма част присъства органичното.

В момента произведения на Шоплифтер са изложени в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк – МоМА, като част от голямата ретроспективна изложба за творчеството на Бьорк.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови