Спомен за Фреди Меркюри

Борислава Славова 05 септември 2012 в 13:16 3933 3

Фреди Меркюри Снимка: БГНЕС
Фреди Меркюри Снимка: БГНЕС

На 5 септември 1946 година се ражда един от най-великите рок музиканти и един от основните композитори на музиката на групата Куийн - Фреди Меркюри. Ако беше жив, днес той щеше да навърши 66 години.

Рожденото име на музиканта е Фарук Булсара, но за почитателите си той е познат като Фреди Меркюри. Прякора си получава още в училище, там проявява и своя музикален талант. Едва на 8 години Фреди вече свири на пиано, играе в училищната театрална трупа и пее в хора.

Получава средно си образование в Индия. От тогава започват и първите му изяви като музикант — пианист в училищната рок-група The Hectics.

През 1959 г. семейството на Фреди се мести в Англия. В училище получава подигравки заради външният си вид и говор. Без да получи одобрение от родителите си той постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Куийн.

Куийн е една от най-успешните музикални групи на всички времена. Въпреки че гласът на Фреди Меркюри е естествен баритон, той пее много от песните си в гамата на тенора. Той впечатлява и със сценичното си поведение по време на концерти.

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

В негова памет е издигната статуя в швейцарския град Монтрьо, а спомен за творчеството му се явява посмъртно създаденият албум със студийни записи и импровизации на музиканта „Made in Heaven“ (Създаден в рая).

Нека си спомним за невероятния талант на Фреди Меркюри, макар че той никога няма да бъде забравен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!