''Софийски солисти'' и Атанас Кръстев представят два концерта за виолончело и оркестър

OFFNews 08 март 2024 в 16:46 1323 0

''Софийски солисти

Снимка ''Софийски солисти"" и Атанас Кръстев представят два концерта за виолончело и оркестър

''Софийски солисти"" и Атанас Кръстев представят два концерта за виолончело и оркестър

„Софийски солисти“ и Атанас Кръстев,, под диригентството на Константин Добройков, представят два концерта за виолончело и струнен оркестър. Събитието е на 20 март в зала „България“, съобщават организаторите.

Първото произведение е от номинираната за „Грами“ българската композиторка Добринка Табакова. Концертът е в три части - „Бурно”, „Копнеж” и „Сияние”.

Във втората част ще звучи Концерт за виолончело и струнен оркестър No.2 от Хайдн. В допълнение, „Софийски солисти“ ще изпълни интермецо из „Дивертименто за струнни" от Барток.

Добринка Табакова е родена е през 1980 г. в Пловдив. Печели наградата „Жан-Фредерик Перену“ на 4-ия Международен конкурс по музика във Виена, когато е на 14 години. Завършва Кралската академия по музика в Лондон и музикалното училище „Гилдхол“, където печели наградата „Витолд Лютославски“ (1999). Завършва докторантура по композиция в „Кингс колидж“ в Лондон, където печели наградата „Адам“ (2007).

Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата „Сейнт Пол“ по случай златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2008 г. нейна творба (по текст на Блага Димитрова) е избрана за участие в световния хоров фестивал в Рига – „Песни за слънцето“. През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици, в Залцбург, и в Зимните концерти, в Мюзикферайн, Виена. През 2011 г. печели наградата „Сорел“ за хорова музика в Ню Йорк. Нейни произведения са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия. Творбите ѝ влизат в репертоара на изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич.

Звукозаписната компания ЕСМ издава през април 2013 г. първия авторски диск на Добринка Табакова – „Струнни пътеки“. Дискът печели отличия от BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews, и влиза в топ 3 на британските класации за класическа музика. През декември 2013 г. „Струнни пътеки“ получава номинация за наградата „Грами“ – за най-добър сборен албум с класическа музика.

Атанас Кръстев е роден пред 1988 година в София, в семейство на музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в София, в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в кралската академия „Кралица София“, в Мадрид.

През 2016 г. получава научна и образователна степен „Доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА. Води майсторски класове в България, Украйна, Румъния, Сърбия, Северна Македония. Член е на жури в различни конкурси в страната и чужбина.

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България. Солист е на всички български и много чуждестранни оркестри. Директор е на виолончеловия фестивал и академия Cellissimo.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика