Софийската филхармония открива сезон 2021/2022

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2021 в 06:01 386 0

Софийската филхармония открива сезона си за 2021/2022 г. днес, 16 септември.

Тази вечер Националният филхармоничен оркестър ще сподели сцената с пианиста Стивън Ковачевич и диригента Адриан Прабава. В програмата ще звучат „Ръченица“ от Георги Костов, Концерт за пиано № 24 от Моцарт и Първата симфония на Рахманинов.

Ковачевич гостува за първи път в България. Започнал международната си кариера преди повече от шест десетилетия, той е сред най-търсените по света изпълнители. Сред последните му ангажименти са участия като солист на Aurora Orchestra с Никълъс Кълън, Филхармонията на Лос Анджелис с Мирга Гражините-Тила, Симфоничния оркестър на Монреал с Дейвид Зинман, Симфоничния оркестър на Сидни с Владимир Ешкенази и Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon със Силвен Камбрелинг, рецитали в Европа, Азия и САЩ – в залите на Националния център за изпълнителско изкуство в Пекин, Phillips Collection (Вашингтон), Бриджуотър Хол (Манчестър) и Уигмор Хол (Лондон). Изнася концерти в Далечния Изток, Австралия и Нова Зеландия.

Германо-индонезийският диригент Адриан Прабава е добре познат на меломаните у нас. След успеха му на 49-ия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон през 2005 г. Курт Мазур го взима за свой асистент в Националния оркестър на Франция от 2006-а до 2009 г. Той става първият бенефициент на Фондацията за млади таланти на Бернард Хайтинк през 2007 г. и сътрудничи на големия музикант като асистент–диригент на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.

Прабава има и обширен оперен репертоар, изграден по време на работата му като постоянен диригент и музикален директор в театъра и филхармонията в Тюринген.
Работил е и с Атинския държавен оркестър, Германския Радио-филхармоничен оркестър в Саарбрюкен Кайзерслаутерн, Фестивалния струнен оркестър в Люцерн, Симфоничния оркестър на Исландия, Филхармонията в Йоханесбург, Лондонската филхармония, Националния симфоничен оркестър на Тайван, Северногерманския Радио-филхармоничен оркестър в Хановер, Оркестъра на Париж, Филхармоничните оркестри на Люксембург, Марсилия, Страсбург, Базел и Ставангер, Симфониците на Квебек, Филхармонията в Осло.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в "Ивентим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови