Симфоничен апокалипсис в зала България

Венци Мицов 19 ноември 2019 в 17:10 4102 0

Антон Брукнер

На 21 ноември, от 19 часа в зала "България" предстои изпълнение на 8-а симфония (Апокалиптична) от австрийския композитор Антон Брукнер.

Рядко изпълнявана у нас, изключително трудна и мащабна като звучене, тази творба е заложена в програмата на Софийската филхармония и ще прозвучи под палката на маестро Емил Табаков.

Осма симфония на Антон Брукнер е от онези музикални творби, които трябва да чуете поне веднъж в живота си. Патетична, монументална, документ на късната романтична епоха, симфонията не оставя никого равнодушен. Брукнер написва творбата през 1897 година, но след това прави някои редакции и завършва партитурата в окончателния й вид през 1890 година. Премиерата й се състои през 1892, под палката на диригента Рихтер.

Симфонията, подобно на всичките останали (9 на брой) Брукнерови симфонии, е от 4 части и се изпълнява самостоятелно на класически концерт, поради дължината си. Творбата (наречена от съвременниците на австрийския композитор "Апокалиптична") има внушителната дължина от около час и двадесет минути. За сравнение една класическа Бетовенова симфония (например прочутата симфония номер 3 - Ероика) има дължина 51 минути, а 40-та симфония от Моцарт - около 30.

В това отношение музиката на Брукнер е специална и ако посетите концерта на 21-и, ще имате лукса да чуете само една голяма творба.

Брукнер е автор, който започва да пише в зряла възраст. Първите му значителни творби се появяват, когато той вече е навършил 40. Приживе авторът не успява да получи признание, а някои от творбите му са изпълнени десетилетия след написването им.

Емил Табаков е познавач на брукнеровата музика, а Софийската филхармония е достатъчна гаранция за едно предстоящо музикално събитие.

Препоръчвам ви този концерт!

И имайте предвид, че следващото изпълнение на Осмата симфония от Брукнер може да бъде след повече от 20 години, защото неговата музика се свири изключително рядко у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови